COVID-19 în MOLDOVA

Cererea globală de petrol va scădea în acest an: Care sînt prognozele

Cererea globală de petrol va scădea în acest an: Care sînt prognozele

Cererea globală de petrol va scădea mai accentuat anul acesta decît s-a previzionat anterior, din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19), şi există incertitudini privind redresarea de anul viitor, se arată în raportul lunar publicat miercuri de Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), transmite Reuters.

OPEC se aşteaptă ca în acest an cererea globală de petrol să scadă cu 9,06 milioane de barili pe zi (bpd), mai mult decît declinul previzionat luna trecută - 8,95 milioane bpd. De asemenea, cererea pentru ţiţeiul produs de OPEC ar urma să crească în 2020 la 23,8 milioane de barili pe zi, previzionează cartelul, potrivit agerpres.ro.

"Evoluţia producţiei şi a preţului ţiţeiului în semestrul doi din 2020 va continua să fie afectată de temerile privind un al doilea val de infecţii şi de stocurile globale mai ridicate", se arată în raportul OPEC.


Pentru a compensa reducerea cererii şi a sprijini preţul ţiţeiului, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi producători din afara cartelului, regrupaţi în alianţa OPEC+, au decis din mai reducerea record a producţiei, cu 9,7 milioane de barili pe zi.

Măsurile de izolare introduse pentru a ţine sub control răspîndirea virusului au afectat în mod deosebit piaţa petrolieră, unde la finalul trimestrul doi din 2020 preţurile înregistrau un declin de 38% faţă de perioada similară din 2019.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna octombrie a crescut marţi cu 0,49 dolari, ajungînd la închidere la valoarea de 44,50 dolari.

Firma de consultanţă Rystad Energy a prognozat că barilul de petrol Brent se va stabiliza în jurul valorii de 60 de dolari în 2025, comparativ cu aproximativ 43 de dolari în prezent.

Sponsorul rubricii - compania Alpari

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load