Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

BCE menţine dobînda de referinţă la nivelul istoric de zero procente

11 sep. 2020,, 07:50   Piata financiara
1764 0

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să menţină nemodificată dobînda de politică monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie, deşi analiştii se aşteaptă în viitor la noi măsuri de stimulare, în urma încetinirii redresării economiei şi a aprecierii euro, transmite Reuters.

Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobînzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobînzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămîne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%.

"Consiliul guvernatorilor se aşteaptă ca dobînzile cheie ale BCE să rămînă la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare pînă cînd va observa o convergenţă robustă a perspectivelor inflaţiei către un nivel aproape, dar sub 2% în cadrul orizontului de proiecţie, iar o astfel de convergenţă se reflectă în dinamica inflaţiei", se arată într-un comunicat de presă al BCE.

Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 12:30 GMT, ocazie cu care oficialul BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi.

După ce economia zonei euro a înregistrat un declin istoric în trimestrul doi din 2020, analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să adopte noi măsuri de stimulare, posibil în decembrie. Datele recente arată o scădere a încrederii investitorilor şi a consumatorilor, în urma creşterii numărului de cazuri de coronavirus, mulţi fiind îngrijoraţi că ar putea fi introduse noi restricţii.

Dar cel mai important aspect pentru BCE - rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborît în teritoriul negativ în august 2020, pentru prima dată după luna mai 2016, o consecinţă a diminuării cererii din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit unei estimări preliminare publicate săptămîna trecută de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborît pînă la minus 0,2% în luna august 2020, de la un nivel de 0,4% în luna iulie.

Datele sînt extrem de îngrijorătoare deoarece obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%. Problemele se intensifică după ce euro s-a apreciat cu 8% faţă de dolar, erodînd competitivitatea exporturilor şi reducînd inflaţia, deoarece preţurile de import scad.

"Preşedintele Christine Lagarde va trebui să meargă pe sîrmă, probabil va scoate în evidenţă că BCE monitorizează implicaţiile aprecierii euro la adresa stabilităţii preţurilor, şi că toate instrumentele pot fi ajustate pentru a îndeplini mandatul BCE privind inflaţia", se arată într-o analiză a analiştilor de la UniCredit.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?