Cea mai mică temperatură a aerului atestată vreodată în Moldova în ianuarie

Cea mai mică temperatură a aerului atestată vreodată în Moldova în ianuarie

Cea mai joasă valoare termică înregistrată de meteorologi pe teritoriul Republicii Moldova în luna ianuarie a fost de -35 ºC. Potrivit specialiștilor de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, această minimă s-a înregistrat  pe 20 ianuarie, în anul 1963, în localitatea Brătușeni, Raionul Edineț.

Totodată, maxima absolută a temperaturii aerului în ianuarie a atins +16 ºC și s-a înreistrat pe 21 ianuarie, 2007, Dubăsari.

„Luna ianuarie în Republica Moldova este cea mai rece lună a anului. Temperatura medie lunară a aerului pe teritoriu variază între -2,5ºC în sudul ţării şi -4,5ºC în nordul ei. Cea mai rece lună ianuarie pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe cea mai mare parte a teritoriului a fost în anul 1963 − temperatura medie lunară a aerului a oscilat între -10,5ºC (Cahul) şi -15,3ºC (Soroca). Cea mai caldă lună ianuarie s-aînregistrat în anul 2007 − temperatura medie lunară a aerului a constituit în teritoriu între +2,5ºC (Briceni) şi +4,2ºC (Bravicea)”, informează specialiștii Serviciului Hidrometeorologic de Stat. 

În luna ianuarie, potrivit meteorologilor, sunt posibile următoarele fenomene: ceaţă (în medie 3-10 zile), depuneri de chiciură şi polei (în medie 4-9 zile), gheţuş (în medie 7-19 zile) şi viscole (în medie 1-3 zile).

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load