Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Multe referendumuri într-o perioadă scurtă sînt un indicator al crizei politice, activist

4 ian. 2018,, 15:20   Politică
2280 0

Ceea ce se întîmplă la Bălți, în contextul unui referendum decis, este o demonstrație a faptului că continuă modul de pregătire abuziv de alegeri prin tentative, multe dintre ele reușite, de preluare a controlului asupra administrației publice locale.

De această părere este activistul civic Valeriu Pașa, expert al asociației Comunitatea WatchDog.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, el a spus că într-o țară desfășurarea mai multor referendumuri într-o perioadă relativ scurtă de timp este un indicator al unei crize politice profunde de legitimitate.

Potrivit lui Valeriu Pașa, referendumul este o modalitate extremă de a trage la răspundere politicienii, iar ceea ce se întîmplă la Bălți este, mai curînd, o mișcare politică, dar și o confirmare a faptului că dosarele lui Usatîi, dincolo de faptul că sînt sau nu motivate, au o tentă politică. Conform legii privind administrația publică locală, lipsa nemotivată de la serviciu pentru atîta timp, ar fi dus de fapt la alegeri locale noi.

„Faptul că autoritățile centrale, Cancelaria de Stat sau cine este responsabil nu au solicitat pînă acum declararea mandatului primarului general de Bălți nul și desfășurarea de alegeri noi, confirmă de fapt ceea ce spune și primarul de Bălţi, anume că dosarele lui sînt în primul rînd motivate politic. Ce face el acum, face o mișcare inteligentă și destul de inspirată politic prin care să facă apel la susținerea bălțenilor, să întrebe orășenii dacă vor sau nu ca el să conducă orașul”, a remarcat Valeriu Pașa.

Referindu-se, în altă ordine de idei, la inițiativa de organizare a referendumului pentru anularea sistemului mixt de vot, Valeriu Pașa, care este unul din inițiatori, a spus că timp de 15 zile din data de 29 decembrie CEC urmează să ia decizia de înregistrare a grupului de inițiativă, să elibereze legitimațiile pentru membrii grupului și listele de subscripție și să ofere termen pentru a colecta cel puțin 200 de mii de semnături necesare. Valeriu Pașa spune că este cam devreme pentru a face niște prognoze privind referendumul în contextul în care nu se cunoaște cum va fi campania pentru susținerea lui, poziția tuturor forțelor politice etc.

Întrebat despre eventuala boicotare de către unele partide a referendumului, Valeriu Pașa, a spus că, dacă PSRM și PDM o vor face, ar înseamnă că știu că nu au o majoritate de cetățeni care să susțină sistemul electoral mixt și de fapt le este frică să le permită cetățenilor să-și exprime voința.

Activistul a mai spus că grupul de inițiativă nu insistă să scoată lumea din case, să cheltuie bani publici, ca să anuleze un abuz pe care l-a făcut Parlamentul sau majoritatea parlamentară. Parlamentarii pot în orice moment să anuleze acest sistem electoral prin propriul vot. „Mă refer aici, în special, la PSRM și președintele Dodon care au promovat acest sistem spunînd că este al lor, fiind de fapt impuși de cei din PDM, ceea ce arată în ce măsură PSRM este de fapt tot o anexă a PDM”, a mai spus expertul asociației Comunitatea WatchDog.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?