X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Noi condiții pentru garantarea depozitelor bancare

4 ian. 2018,, 11:20   Economie
5939 1

În Republica Moldova, începînd cu 1 ianuarie 2018, limita de garantare a depozitelor bancare a fost ridicată de la 6 mii la 20 de mii de lei.

Este vorba de suma maximă plătită deponentului, indiferent de numărul și dimensiunea sau valuta depozitelor plasate de către el la bancă, relatează NOI.md.

Modificarea acestui plafon este prevăzută de modificările la Legea privind garantarea depozitelor persoanelor fizice în sistemul bancar, adoptate anterior de către Parlament, pe a cărei bază președintele Consiliului de administrație al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, Veronica Jurminschi, a semnat la sfîrșitul anului trecut o rezoluție cu privire la modificarea Regulamentului privind informarea deponenţilor de către băncile licenţiate referitor la garantarea depozitelor.

Totodată, amendamentele prevăd că în Moldova nu vor mai fi garantate depozitele persoanelor fizice acționari ai băncii care dețin cel puțin 1% din capitalul băncii. Anterior, documentul stipula că, împreună cu depozitele directorilor băncii, nu sînt garantate depozitele persoanelor fizice acționari ai băncii care dețin cel puțin 5% din capitalul băncii.

În plus, modificările prevăd că nu vor fi garantate contribuțiile foștilor proprietari de acțiuni în capitalul social al băncii, ale căror acțiuni au fost anulate din cauza nerespectării cerințelor privind calitatea acționarilor și dacă cerințele care decurg din anularea acțiunilor nu au fost îndeplinite.


Se prevede ca creșterea volumului depozitelor bancare garantate de pînă la 20 de mii de lei să aibă un impact pozitiv asupra sectorului bancar, să crească nivelul încrederii publice în bănci și volumul depozitelor atrase.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?