Din istoria mănăstirii Dragomirna (FOTO)

Din istoria mănăstirii Dragomirna (FOTO)

Mănăstirea Dragomirna este un complex mănăstiresc fortificat, construit în perioada 1602-1609 în satul Mitocu Dragomirnei la o distanță de 12 km nord de orașul Suceava de către mitropolitul Anastasie Crimca al Moldovei. Biserica mănăstirii are hramul Pogorîrea Sfîntului Duh.

In 1587, Petru Şchiopul dăruieşte moşia Dragomirna ostaşului Ilie Crimca, fiul negustorului sucevean Ioan Crimca. Ilie Crimca se călugăreștela mănăstirea Putna. Devine monahul Anastasie, iar în 1588 este numit arhimandrit şi egumen la Mănăstirii Galata. In 1600 este numit episcop de Rădăuţi, apoi episcop de Roman în 1605. Incepînd din 1607 pînă în 1629 Anastasie Crimca este Mitropolit al Moldovei.

Mănăstirea Dragomirna s-a ridicat în primele trei decenii ale secolului al XVII-lea. Ajutat de rudele sale Lupu şi Simion Stroici, Anastasie Crimca construieşte în 1602, la moşia sa Dragomireşti, o biserică mică din piatră şi cărămidă smălţuită, numită "a Schitului". In prezent aceasta se află în curtea mănăstirii. Se continuă imediat în anii următori cu ridicarea bisericii mari, care s-a terminat în 1609.

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load