Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

O societate americană trimite o navă de căutare în sudul Oceanului Indian

3 ian. 2018,, 18:15   Externe
3223 0

O societate americană, Ocean Infinity, a anunţat miercuri că a trimis în sudul Oceanului Indian o navă specializată în speranţa de a relua căutările după dispariţia în 2014 a cursei MH370 a Malaysia Airlines, unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviaţiei, informează AFP.

Avionul a dispărut la 8 martie 2014, cu 239 de persoane la bord, dintre care 153 de chinezi, după ce a decolat din Kuala Lumpur în direcţia Beijing şi şi-a schimbat traiectoria.

Căutările subacvatice oficiale - cea mai importantă operaţiune de acest tip din istoria aviaţiei - au fost suspendate în mod oficial de aproape un an, la 17 ianuarie 2017.

Nicio urmă a aparatului nu a fost descoperită în zona de căutări de 120.000 de kilometri pătraţi stabilită în sudul Oceanului Indian, în baza analizelor prin satelit a posibilei traiectorii a avionului, după ce acesta a deviat de la ruta sa teoretică.

În jur de douăzeci de fragmente descoperite pe litoralul Oceanului Indian în largul Africii de Est - departe de zona căutărilor - au fost identificate ca aparţinînd probabil sau în mod cert aparatului.

Ocean Infinity a explicat că va trimite o navă norvegiană închiriată în zona de căutări care a fost delimitată în sudul Oceanului Indian, sperînd să încheie un acord cu guvernul Malaeziei pentru a relua căutările în zilele ce urmează.

"Trimitem nava Seabed Constructor în vecinătatea zonei potenţiale de căutări", a declarat pentru AFP un purtător de cuvînt al societăţii. "Urmărim astfel să cîştigăm timp în cazul în care atribuirea contractului se va realiza după cum sperăm", a adăugat el.

Nava, echipată cu mai multe submarine autonome, a plecat din Africa de Sud şi ar urma să ajungă pînă la mijlocul lui ianuarie în zona prevăzută.

Societatea americană doreşte să întreprindă căutări în baza unui acord ce prevede plata doar în cazul în care va fi descoperită epava. Căutările sînt prevăzute în ianuarie şi februarie, o perioadă cu condiţii meteo considerate favorabile.

Ministrul-adjunct al transporturilor din Malaezia, Abdul Azir Kaprawi, a confirmat că negocierile cu Ocean Infinity se află în fază finală şi că propunerea societăţii este tratată "foarte serios".

Ocean Infinity este una dintre trei companii care au prezentat oferte pentru reluarea căutărilor.

Agenţia naţională australiană pentru explorări CSIRO a publicat în aprilie 2017 un raport în care se afirma că MH370 se află "cel mai probabil" în nordul fostei zone de căutări, într-un sector de circa 25.000 de kilometri pătraţi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?