Cine va beneficia în Moldova de înlesniri la pensionare

Cine va beneficia în Moldova de înlesniri la pensionare

Unele categorii de cetățeni vor putea ieși la pensie, odihna bine meritată, cu 10 ani mai devreme, decît de obicei


Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale propune revizuirea listei profesiilor cu condițiile de muncă deosebit de dăunătoare și dificile.

În total, lista include aproximativ o sută de profesii și meserii. Vorbim despre persoanele care lucrează în subteran: mineri, lucrătorii implicați în producția de ciment, în industria sticlei, în domeniul prelucrării metalelor, în industria chimică. Lista profesiilor periculoase include, de asemenea, unele specialități legate de producția de medicamente, precum și personalul medical: medicii din cabinetele cu raze Roentgen și specialiștii implicați în medicina nucleară. Ei vor putea beneficia cu toții de înlesniri atunci cînd se vor pensiona la atingerea vîrstei preconizate.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Parlament în decembrie 2017, stagiul de muncă necesar pentru a beneficia de înlesnirile pentru limita de vîrstă va fi calculat în funcție de numărul de ani, cînd persoana a lucrat la producția nocivă. În cazul în care a lucrat 10 ani, atunci cetățeanul va putea să se pensioneze cu 5 ani înainte de termenul standard, în cazul în care 20 de ani, atunci cu 10 ani. În total, calculul stagiului de muncă va fi efectuat în conformitate cu principiul "un an pentru doi ani".

Anterior, legislația privind pensiile prevedea înlesniri pentru persoanele, care au lucrat la producții nocive. La începutul anului 2017 însă această dispoziție a fost anulată. La etapa dată, lista profesiilor a fost revizuită, în legătură cu realitățile economice ale țării.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load