Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Oficial NATO: Organizația nu va aduce militari în Moldova

3 ian. 2018,, 16:50   Politică
5435 3

Îngrijorarea exprimată de unii lideri de opinie precum că NATO va aduce militari în Moldova nu este adevărată, a declarat James Appathurai, asistentul adjunct al secretarului general NATO pentru afaceri politice, citat de NOI.md.

Appathurai a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că Organizația își propune să elimine aceste „îngrijorări nefundamentate” exprimate în societate, inclusiv că NATO nu ar respecta Constituția sau neutralitatea Republicii Moldova.

„Niciuna dintre aceste îngrijorări nu este adevărată. Avem nevoie de o diplomaţie publică mai bună, astfel încît să avem un discurs mai puțin complicat în Moldova și să ne concentrăm pe cooperarea politică și practică într-un mod relaxat”, a punctat oficialul NATO.

Potrivit lui, Guvernul Republicii Moldova este cel care a solicitat sprijin și cooperare, iar această cooperare nu afectează neutralitatea țării.

„Ca atare, nu este vorba doar de generozitate, ci și de interes reciproc, pentru ca Europa să fie stabilă. Republica Moldova a solicitat acest sprijin și această cooperare, lucru pe care noi îl respectăm, așa cum respectăm neutralitatea constituțională a țării. Această neutralitate nu stă în calea unei colaborări bune și de încredere cu Moldova, așa cum avem cu Austria, cu Elveția sau cu alte țări neutre”, a adăugat James Appathurai.


Intervievatul a mai precizat că staționarea trupelor ruse în stînga Nistrului este o chestiune care vizează Guvernul de la Chișinău.

„Noi respectăm principiul: o țară suverană are dreptul să decidă dacă vrea sau nu sa aibă trupe străine pe teritoriul său. Aceasta este însă o chestiune care privește în primul rînd Guvernul Republicii Moldova. Cît privește cooperarea NATO cu Moldova, staționarea acestor trupe nu complică această cooperare dintre noi și Chișinău. Să nu uităm că noi lucrăm împreună la solicitarea guvernului de la Chișinău”, a punctat asistentul adjunct al secretarului general NATO.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?