India va restricţiona accesul publicului în Taj Mahal

India va restricţiona accesul publicului în Taj Mahal

India va limita numărul de vizitatori autorizaţi în Taj Mahal cu scopul de a conserva mai bine cel mai celebru monument al său, informează AFP.


Situat aproape de Agra, la 200 de kilometri sud de oraşul New Delhi, Taj Mahal, pe care indienii l-au supranumit "monumentul dragostei", este admirat în fiecare an de milioane de turişti şi este o etapă inevitabilă pentru demnitarii străini. 


Democratizarea turismului în interiorul Indiei contribuie la o creştere a frecventării sitului, care pune presiune pe fundaţiile sale. 


Construit între 1631 şi 1648 de împăratul Shah Jahan în memoria soţiei sale preferate Mumtaz Mahal, mausoleul din marmură albă cu pietre preţioase a suferit renovări de faţadă pentru a împiedica îngălbenirea din cauza poluării aerului. 


În medie, între 10.000 şi 15.000 de persoane vizitează în fiecare zi Taj Mahal. Dar această cifră o poate atinge pe cea de 70.000 de vizitatori din weekend. 


Autorităţile au anunţat miercuri că un maximum de 40.000 de persoane vor fi autorizate de acum să intre în fiecare zi. 


"Trebuie să asigurăm securitatea monumentului ca şi a vizitatorilor. Gestionarea mulţimilor este pe cale să devină o provocare pentru noi", a declarat pentru AFP un responsabil al agenţiei arheologice indiene, Archeological Survey of India (ASI).


Restricţia nu-i va include pe turiştii străini, care plătesc 1.000 de rupii (13 euro), ci doar pe cetăţenii indieni, care plătesc un bilet de intrare de 40 de rupii. Aceştia vor putea să viziteze situl dacă achită 1.000 de rupii. 


Aproape 6,5 milioane de persoane au vizitat Taj Mahal în 2016, potrivit guvernului indian. 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load