Cîte persoane au beneficiat de serviciul de portare a numerelor de telefon

Cîte persoane au beneficiat de serviciul de portare a numerelor de telefon

În anul 2017, în Moldova, numărul total de utilizatori ai serviciului de portare a numerelor de telefon a fost de 31,2 mii.


Iar în general, în cei patru ani și jumătate de la lansarea acestui serviciu, au fost portate 182,1 mii de numere de telefon. În același timp, cel mai frecvent acest serviciu a fost solicitat de utilizatorii de telefonie mobilă, relatează NOI.md.


Serviciul de portare a numerelor permite oricărui utilizator de telefonie mobilă și fixă să-şi păstreze numărul de telefon atunci cînd îşi schimbă furnizorul.


Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), anul trecut, de serviciul de portare a numerelor au beneficiat 28,8 mii de utilizatori de telefonie mobilă, ceea ce reprezintă 92 la sută din numărul total al beneficiarilor serviciului de portare.


Aceleași date arată că, în anul de referință, la serviciul de portare a numerelor au apelat în total 31,2 mii de utilizatori, dintre care 2,3 mii sînt utilizatori de telefonie fixă sau 8% din numărul total. Numărul mic de portări ale numerelor de telefonie fixă se explică prin lipsa reţelelor fixe alternative cu acoperire naţională şi imposibilitatea tehnică a abonaţilor conectaţi la reţea în baza tehnologiilor analogice de a utiliza serviciul de portare a numerelor.


În comparație cu anul 2016, cifra totală a numerelor portate a scăzut cu 5,6 mii (-15%), iar numărul mediu de portări realizate lunar s-a diminuat de la 3 mii, în 2016, la 2,6 mii, în 2017. Această evoluție este cauzată de tendința de echilibrare a ofertelor, inclusiv a tarifelor propuse de furnizorii de pe piața de telefonie mobilă, situație în care utilizatorii serviciilor au mai puține motive de a migra de la un furnizor la altul.


Dintre cele 28,8 mii de numere de telefonie mobilă portate în anul 2017, cele mai multe numere – peste 11 mii – a primit în reţeaua sa SA „Moldcell”. În reţeaua SA „Orange Moldova” au fost portate peste 10 mii de numere, iar în reţeaua SA „Moldtelecom” (Unite) – 7,2 mii.


În același an, dintre cele 2,3 mii de numere de telefonie fixă portate cele mai multe numere au migrat în reţelele de telefonie fixă ale companiilor „Starnet Soluţii” (697 numere), „Moldtelecom” (338 numere) și „Orange Moldova” (264 numere).


În cei patru ani și jumătate de la lansarea portabilității numerelor (iulie 2013), în total au fost portate circa 182,1 mii de numere de telefon, dintre care peste 166,9 mii sînt numere de telefonie mobilă (91,6% din total) și circa 15,2 mii – numere de telefonie fixă (8,3% din total). Cele mai multe numere – 47,8 mii – au fost portate în anul 2015. În șase luni ale anului 2013 au fost portate în total 28,5 mii de numere, în 2014 – 37,6 mii, iar în 2016 – 36,9 mii.


În acest răstimp portabilitatea numerelor de telefon a devenit un instrument eficient de asigurare a libertăţii de alegere a furnizorilor de către utilizatori şi de stimulare a concurenţei între furnizorii de pe piață care au devenit mai receptivi la cerințele clienților săi și propun oferte mai atractive și mai avantajoase pentru utilizatori.


Proiectul portabilității numerelor de telefon a fost lansat de către ANRCETI, în comun cu furnizorii serviciilor de telefonie, în iulie 2013. Conform reglementărilor emise de ANRCETI, orice utilizator de telefonie mobilă și/sau fixă poate beneficia de serviciul de portare a numerelor în baza cererii depuse la furnizorul pe care l-a ales. Spre deosebire de multe alte ţări, în R. Moldova serviciul de portare a numerelor este oferit gratuit de către furnizori.


 


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load