Cît costă cele mai scumpe monede jubiliare și comemorative din Moldova

Cît costă cele mai scumpe monede jubiliare și comemorative din Moldova

Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat datele referitoare la valoarea monedelor și bancnotelor jubiliare și comemorative oferite spre vînzare de către BNM prin intermediul băncilor licențiate.


Potrivit Băncii Centrale, în ansamblu au fost oferite spre vînzare peste 40 de monede de aur și argint cu valori nominale diferite, emise în cadrul a 11 serii. Prețurile indicate de BNM sînt valabile pînă la 31 ianuarie 2018.


Datele BNM denotă faptul că cel mai mare preț îl are moneda de aur „555 de ani de la urcarea pe tron a lui Ştefan cel Mare şi Sfînt“, emisă în 2012, în seria „Personalități”, precum și monedele de aur „20 de ani de la introducerea monedei naționale în Republica Moldova”, emisă în 2013, în seria „Evenimente istorice”.


Prețul primei monede de 100 de lei a fost stabilit în mărime de 11.334 de lei, iar cea de a doua monedă – de 200 de lei – în valoare de 11.488 de lei.


Moneda comemorativă de aur „Constantin Stere“, cu valoarea nominală de 100 de lei, emisă în 2015, ca parte a seriei „Aleea clasicilor din grădina publică «Ştefan cel Mare şi Sfînt» din mun. Chişinău”, a fost evaluată de către BNM la 6332 de lei, iar moneda comemorativă de aur „Ion Creangă”, cu valoarea nominală de 100 de lei, din anul 2012, în aceeași serie, este de 5842 de lei.


Costul majorității altor monede jubiliare și comemorative este de 300-400 de lei, dar există monede mai ieftine și mai scumpe.


Prețul de comercializare a monedelor şi bancnotelor jubiliare şi comemorative îl stabilesc în mod independent băncile licenţiate din RM, în mărime de pînă la trei la sută peste prețul la care au fost procurate de la BNM.


Prima monedă comemorativă a fost emisă de către BNM în 1996 și este dedicată celor 5 ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Prima serie de monede a fost dedicată mănăstirilor din Moldova.


 


 


 


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load