Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Reacția SUA la propunerea Phenianului de a restabili „telefonul roșu” cu Seulul

3 ian. 2018,, 13:41   Externe
1353 0

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a respins perspectiva unor negocieri între Coreea de Nord şi Coreea de Sud ca fiind o simplă „cîrpeală" şi a avertizat că Washingtonul nu va accepta niciodată o Coree de Nord dotată cu arma nucleară, informează AFP.


Comentînd oferta Seulului privind întrevederi la nivel înalt cu Phenianul, Nikki Haley a declarat că SUA „nu vor lua în serios nicio întrevedere dacă ea nu se referă la interzicerea armelor nucleare în Coreea de Nord".

„Noi considerăm acest regim drept foarte periculos. Nu credem că avem nevoie de o cîrpeală", a spus ea.

Puţin mai devreme, în cursul zilei, ambasadoarea americană - care are rang de ministru în cabinetul lui Donald Trump - se declarase gata să obţină adoptarea a noi sancţiuni internaţionale împotriva Coreei de Nord dacă această ţară recurge la noi testări de armament.

„Primim informaţii potrivit cărora Coreea de Nord se pregăteşte pentru un nou test de rachetă, sper că aceasta nu se va produce", a declarat ea într-o alocuţiune în faţa presei la ONU.

„Dacă aceasta se produce, va trebui să adăugăm noi măsuri împotriva regimului nord-coreean", a adăugat ea. „Lumea civilizată trebuie să rămînă unită şi vigilentă faţă de dezvoltarea unui arsenal nuclear de către un stat scandalagiu", a mai spus Nikki Haley.

„Nu vom accepta niciodată o Coree de Nord dotată cu arma nucleară", a insistat ea, considerînd că se mai poate face încă destul pentru a se aplica sancţiunile deja aprobate de Consiliul de securitate.

În 2007, ONU a adoptat în trei rînduri, la iniţiativa SUA, serii de sancţiuni economice aspre împotriva Phenianului, vizînd în special domeniile petrolier, industriei fierului, cărbunelui, pescuitului şi cel textil.

Prin aceste sancţiuni, Consiliul de securitate speră să poată face să vină Coreea de Nord la masa negocierilor pentru a discuta despre programele sale de armament nuclear şi convenţional, considerate ameninţătoare pentru planetă.

Phenianul, care se revendică drept stat dotat cu bomba atomică, asigură că programele sale au o vocaţie defensivă şi descurajatoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?