Amenzi usturătoare pentru distribuirea mesajelor ofensatoare în mediul online

 Amenzi usturătoare pentru distribuirea mesajelor ofensatoare în mediul online

Votată de autorităţile germane în luna octombrie 2017, dar amînată pentru intrarea în vigoare pînă la începutul acestui an, o nouă lege care prevede amenzi usturătoare pentru distribuirea mesajelor care incită la ură şi acte de violenţă pune în dificultate administratorii reţelelor de socializare, obligaţi să înlăture în termen de 24 ore orice postări considerate ofensatoare, sau nu mai mult de 7 zile în „cazurile complexe”.

Aspru criticată de organizaţiile care luptă pentru protejarea dreptului la liberă exprimare, noua lege nu face decît să completeze ceea ce era deja unul dintre cele mai dure pachete de legi împotriva defăimării şi incitare la ură. Spre exemplu, doar în luna iunie, autorităţile germane au descins în locuinţele a 36 de persoane suspectate că ar fi distribuit conţinut ilegal în cadrul reţelelor de socializare.

Însă autorităţile germane  nu sînt singurele care au luat atitudine împotriva fenomenului hate speech, solicitări similare fiind trimise de oficiali ai Uniunii Europene către Facebook, Twitter şi alte companii care deţin reţele de socializare, cu aluzie la pregătirea unor sancţiuni.

Rămîne de văzut în ce măsură se pot conforma administratorii reţelelor de socializare noilor reglementări, avînd în vedere dificultatea impunerii unui control atît de strict asupra volumului uriaş de postări distribuite de utilizatori, existînd temeri că sub presiunea amenzilor usturătoare ar putea fi cenzurat mai mult conţinut decît este cazul. 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load