Țările cele mai mari consumatoare de înghețată din Moldova

Țările cele mai mari consumatoare de înghețată din Moldova

Republica Moldova exportă anual aproximativ 3 mii de tone de înghețată din producția totală de 16 mii de tone. În același timp, livrările acestui produs au loc în principal către Irak, precum și către o serie de țări din Africa.


Astfel de date citează Agora.md, menționînd că printre cei mai mari consumatori de înghețată moldovenească nu există țări din Uniunea Europeană și CSI, relatează NOI.md.


De menționat că în Republica Moldova se produc anual în jur de 16 mii de tone (16 472 900 litri) de înghețată și alte forme de gheață comestibilă. Din aceasta, în jur de 3 000 de tone sînt exportate. Principalele țări de destinație nu sînt nici din zona Uniunii Europene și nici a Comunității Statelor Independente.


Din țările CSI, în 2015 Republica Moldova a exportat înghețată doar în Kazahstan. În 2016 însă, înghețata din țara noastră nu a ajuns pe rafturile niciunui magazin din această zonă. Anul trecut, în topul țărilor de destinație din această regiune a reapărut Kazahstanul, dar și Ucraina.


Înghețata din Republica Moldova nu ajunge nici în magazinele din Uniunea Europeană. Statisticile ultimilor trei ani arată că doar în 2016 au fost înregistrate exporturi de înghețată moldovenească în zona UE. Este vorba de Malta, unde au ajuns 14 kilograme de înghețată din Republica Moldova, valoarea acesteia fiind de 40 de dolari americani.


În 2015, Republica Moldova a exportat înghețată și în Kuwait – peste 3 tone. În următorii doi ani însă, această țară nu mai apare în lista statelor de destinație pentru înghețata moldovenească. În schimb, anul trecut peste 22 de tone de înghețată din RM au fost exportate în Emiratele Arabe Unite.  


În țara noastră se și importă înghețată și alte produse similare sub formă de gheață. Volumul importurilor variază de la an la an. În 2015, spre exemplu, peste 1000 de tone de înghețată au intrat în țară, în timp ce în 2016 această cantitate s-a redus cu circa o treime. Cele mai mari importuri vin din zona țărilor CSI, în special Ucraina.


Din țările Uniunii Europene cea mai multă înghețată vine din România. Ca o sursă exotică de import, poate fi menționată aici Japonia, de unde în 2015 au fost importate în țara noastră 16 kg de înghețată pentru care s-au achitat 140 de dolari americani.  


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load