X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Prețurile produselor agricole în 2018 vor fi instabile - expert

2 ian. 2018,, 12:49   Economie
3966 1

Agricultura rămîne unul dintre domeniile vulnerabile ale economiei moldovenești, susține directorul de programe de la IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, citat de NOI.md.

Asta în pofida faptului că doi ani la rînd în acest sector sînt înregistrate rezultate bune, peste așteptări, a subliniat Chivriga în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”. Potrivit lui, cea mai mare parte a fermierilor se confruntă cu problema accesului la finanțare ieftină, cu insuficiența capacităților de a-și crește randamentele, dar mai nou - și cu probleme legate de brațele de muncă calificate.

„Anul curent, pentru agricultură și dezvoltarea rurală, este marcat prin rezultate pozitive obținute de agricultori în sectorul vegetal, regresul minor înregistrat în sectorul animalier, creșterea exporturilor de produse agricole și agroalimentare în UE și CSI, reforme instituționale pe partea instituțiilor cu funcții și atribuții în domeniul agricol și dezvoltării rurale, aplicarea mai multor prevederi ale Acordului de asociere pe dimensiunea agriculturii și dezvoltării rurale”, a explicat Chivriga.

Expertul este de părere că anul 2017 sectorul vegetal a fost cel care a generat creşterea producției agricole.

„Datele operative indică o recoltă globală în creștere la majoritatea culturilor agricole. Mai mult decît atît, randamentele sînt ridicate al doilea an consecutiv și asta în pofida faptului că în luna aprilie hazardurile naturale au afectat suprafețe extinse de culturi agricole în regiunile de centru și sud a țării. La acea vreme noi am spus că vremea rea nu va afecta prețurile la producția agricolă, iar producția va fi înaltă. Lucru care s-a și confirmat ulterior”, a mai remarcat expertul IDIS „Viitorul”.


Sectorul zootehnic, afirmă Chivriga, a fost marcat de o descreştere în trimestrul al treilea, dar una relativ uşoară comparativ cu sectorul vegetal.

Pe partea suportului financiar pentru agricultori, aparent se atestă o schimbare pozitivă, deduce expertul. Suma de subvenționare este de 900 de milioane de lei, mult mai mare comparativ cu anii precedenți, dar o parte a banilor vor fi alocați tradițional pentru stingerea datoriilor din anul trecut.

„Sînt semnale clare că unele măsuri nu dau rezultatele așteptate. Numai 120 de producători agricoli și-au asigurat culturile agricole și animalele. Ca suprafață asigurată s-au înregistrat circa 5800 ha (diverse culturi) din cele peste 1,6 milioane ha de teren arabil și circa 2000 capete de animale. La fel, nu a fost niciun dosar la măsura legată de promovarea producției pe piețele de desfacere și doar 2 cereri la măsura privind stimularea consolidării terenurilor agricole”, consideră Viorel Chivriga.

Pentru anul 2018, analistul estimează că producția agricolă va marca un avans de 5 la sută comparativ cu anul 2017, în creștere vor fi și producțiile de produse animaliere și parțial cele vegetale. Prețurile la produsele agricole, în special la cereale și fructe vor fi instabile, dar și majorate în primul semestru al anului 2018, față de cele înregistrate în semestrul II al anului 2017, concluzionează Viorel Chivriga.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?