Tudor Botnaru, ultimul șef KGB a decedat

Tudor Botnaru, ultimul șef KGB a decedat

Tudor Botnaru, născut pe 27 decembrie 1935, a decedat astăzi, anunţă familia.


În anul 1963 a fost angajat în cadrul KGB-ului din RSS Moldovenească, încadrat în structurile serviciilor de contraspionaj, iar din anul 1966 – în serviciile de informații externe. Iar în anul 1994 a fost adus la Bucureşti în calitate de ofiţer de informaţii externe sub acoperire diplomatică a Uniunii Sovietice.


Tudor Botnaru a lucrat la Comitetul Securității de Stat din Moldova, pe urmă a fost în Comitetul Unional, apoi a fost ofițer de securitate la Ambasada URSS din București.


(...)În calitate de ofițer de informații externe, el a avut acoperire diplomatică a Uniunii Sovietice, lucrînd la ambasadele URSS din România și Franța. În cadrul KGB-ului din RSS Moldovenească, el a îndeplinit pe rînd funcția de inspector principal operativ în Secția I-a și ulterior pe cea de șef de Birou", informează unimedia.info. În iulie 1990, la inițiativa conducerii Republicii, Tudor Botnaru a fost adus de la București și a fost numit în funcția de președinte al Comitetului de stat al Securității (șef al KGB-ului) din RSS Moldova, fiind avansat la gradul de general-maior. El a fost primul ofițer de informa­ții externe, care a devenit președinte al K.G.B. din R.S.S. Moldovenească (...)


"În perioada decembrie 1994 - 1997, el a îndeplinit misiunea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Belgiei și, prin cumul, și în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Marele Ducat de Luxemburg și Regatul Olandei, precum și șef al misiunii diplomatice a Republicii Moldova la Consiliul Europei (din 3 mai 1995). A fost rechemat din funcție la 17 martie 1997, după ce fusese numit ca ministru al securității naționale", mai notează sursa citată.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load