Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Moldova și China au început negocierile privind Acordul de comerț liber

29 dec. 2017,, 14:02   Economie
4351 0

Moldova și China au lansat oficial negocierile pe marginea Acordului de liber schimb, relatează NOI.md.

Astfel, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, Iuliana Drăgălin, și ministrul adjunct al comerțului din China, Fu Ziying, au semnat ieri Memorandumul de înțelegere privind lansarea negocierilor bilaterale pe marginea Acordului de comerț liber între Republica Moldova și Republica Populară Chineză, în cadrul întrevederii de la Beijing, China.

Iuliana Drăgălin a menționat că lansarea negocierilor constituie un pas esențial în vederea semnării Acordului de comerț liber între Moldova și China, acord care va facilita producătorii autohtoni, va extinde exportul și importul pe piața moldovenească și pe cea chineească, precum și va intensifica cooperarea economică și comercială între aceste state.

În cadrul întrevederii, părțile au exprimat convingerea fermă că negocierile se vor desfășura într-o atmosferă amiabilă și vor duce la rezultate tangibile și reciproc avantajoase, astfel ca pînă la sfîrșitul anului viitor Republica Moldova și Republica Populară Chineză să semneze Acordul de comerț liber.

Totodată, părțile au discutat și alte subiecte de interes comun, precum asistența oferită de partea chineză, deschiderea și funcționarea centrelor de promovare a culturii și produselor moldovenești în China, precum și organizarea comisiei interguvernamentale moldo-chineze de cooperare economică în primul semestru al anului viitor la Beijing.


În context, ambele părți au exprimat interesul pentru majorarea volumului comerțului bilateral, precum și consolidarea și dezvoltarea în continuarea a relațiilor comercial-economice.

Conform informației oficiale prezentate de Camera Înregistrării de Stat, pe teritoriul Republicii Moldova, actualmente activează 84 de companii cu capital chinezesc, în valoare de circa 5 milioane de lei.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republicii Populare Chineze, în perioada ianuarie-octombrie a anului 2017 a înregistrat suma de 419,380 mil. USD (+28,5% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2016). După valoarea volumului schimburilor comerciale, în anul 2017, Republica Populară Chineză se situează pe locul 6 printre țările partenere la nivel mondial cu care Republica Moldova întreține relații comerciale, deținînd o pondere de 7,2% în comerțul total al RM. Exportul a înregistrat 14,789 mil. USD (+23,9% în comparație cu ianuarie-octombrie 2016). Importul a constituit 404,590 mil. USD (+28,67% în comparație cu ianuarie-octombrie 2016).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?