X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

"Ziua X", amînată pentru Filat

29 dec. 2017,, 14:11   Politică
5740 0

Curtea Supremă de Justiție a amînat cu două săptămîni și jumătate prezentarea părții motivaționale a deciziei sale cu privire la respingerea cererii Casei de Avocatură „Popa și Asociații” de a anula cazul penal al fostului prim-ministru Vladimir Filat.

"A fost luată decizia de a amîna anunțarea definitivă a deciziei pînă pe data de 15 ianuarie 2018", au comunicat responsabili de la Curtea Supremă de Justiție.

În septembrie, avocatul Igor Popa i-a solicitat CSJ-ului revocarea deciziilor instanțelor judecătorești referitor la revizuirea cauzei penale, luarea unei noi decizii privind achitarea lui Filat și eliberarea acestuia de sub strajă. Cererea de anulare este depusă în cazuri excepționale. Drept bază pentru aceasta pot servi hotărîrile, care nu pot fi contestate. Această cerere este înaintată cu scopul de a corecta eventualele greșeli, admise de instanță.

Reuniunea Consiliului de Administrație al Curții Supreme de Justiție pe cazurile penale a avut loc pe data de 12 decembrie, fără participarea părților. Atunci solicitarea de anulare a fost declarată neîntemeiată, iar anunțarea deciziei complete a fost stabilită pentru 28 decembrie 2017, ca ulterior să fie amînată pînă în luna ianuarie a anului viitor.

În iunie 2016, Judecătoria Buiucani din capitală l-a condamnat pe Filat la nouă ani de închisoare și i-a pus o amendă de 60.000 de lei, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții timp de cinci ani. Lui Filat i-a fost luat Ordinul Republicii, pe care i-l decernase în anul 2013 președintele Moldovei, Nicolai Timofti. De asemenea, fostului șef al Cabinetului de Miniștri i-a fost confiscată averea în valoare de peste 790 de milioane de lei.


În noiembrie 2016, Curtea de Apel Chișinău s-a pronunțat pentru menținerea deciziei primei instanțe cu privire la termenul de detenție și a redus parțial valoarea bunurilor, care urmau a-i fi confiscate.

În februarie 2017, Curtea Supremă de Justiție i-a refuzat apărării lui Filat cererile de recurs față de decizia Curții de Apel privind condamnarea fostului premier la nouă ani de închisoare. Cu toate acestea, avocații au încercat să folosească alte instrumente juridice, dar au fost din nou refuzați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?