Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Primele şcoli se vor redeschide chiar în zilele următoare

29 dec. 2017,, 13:41   Societate
2248 1

Anul 2018 începe cu veşti bune în învăţămînt. După vacanţa de Crăciun, vor fi redeschise trei şcoli primare în satele Fîrlădeni, din raionul Hînceşti, şi Ţepilova, din raionul Soroca, şi Bolohan, din raionul Orhei. Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Cercetării şi Culturii, Monica Babuc, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit oficialului, decizia a fost luată în urma consultărilor cu părinţii, cu pedagogii şi cu administraţia publică locală.

"Există mai multe școli, vorbim în primul rînd de școlile primare din mai multe localități, care pot și trebuie să fie redeschise. Către 1 februarie noi vom avea elaborată strategia de configurare a rețelei de instituții de învățămînt pentru anul școlar 2018-2019. Conform tuturor practicilor, începînd cu 1 martie, trebuie să cunoaștem care sînt școlile care vor fi redeschise", a spus ministrul.

De asemenea, Monica Babuc a anunţat că a fost creat nonmenclatorul care reduce numărul de rapoarte pe care profesorii trebuie să le prezinte.

Şi curriculumul școlar va fi simplificat, astfel încît elevii să aibă timp liber pentru activităţile extraşcolare. Noul concept presupune reducerea numărului de ore cu 2-3 în planul de învăţămînt liceal, reducerea numărului de discipline obligatorii de la 3 discipline la 6, în funcţie de modelul de plan de învăţămînt selectat.

Totodată, în ciclul gimnazial, notele pentru arta plastică, educaţia muzicală şi educaţia fizică vor fi înlocuite prin calificative.


Iar ora de diriginţie se va transforma într-o oră de dezvoltare personală a elevilor. De asemenea, în cadrul acestei discipline va fi introdus modulul de orientare profesională şi ore de voluntariat.

Cît ţine de educaţia tehnologică, la casele primare aceasta va căpăta module de robotică şi informare aplicată, pentru dezvoltarea culturii tehnologiilor informaţionale. Disciplina Educaţie civică, renumită în Educaţie pentru societate, va cuprinde teme privind educaţia pentru drepturile omului, pentru integritate, educaţia interculturală, educaţia patriotică, educaţia pentru societate democratică.

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a venit cu soluţii şi pentru problemele care afectează cadrele didactice. Prin urmare, Ministerul a aprobat o metodologie care priveşte repartizarea timpului de muncă a personalului didactic. Conform acestei metodologii, sînt cuatificate proporţional numărul de ore pe care profesorul trebuie să le petreacă în şcoală şi cele pe care trebuie să le petreacă pentru comunicarea cu elevii şi părinţii.

Totodată, începînd cu anul viitor, profesorii vor fi scutiţi de taxele pentru formarea continuă. Mai mult decît atît, ministerul va evalua centrele acreditate pentru a asigura profesionalismul şi calitatea formării continue profesionale a profesorilor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?