X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Consiliul Concurenței a autorizat acordarea ajutorului de stat pentru salvarea Companiei "Air Moldova"

29 dec. 2017,, 10:52   Economie
3419 1

Consiliul Concurenței a autorizat ajutorul de stat pentru salvarea Companiei Aeriene de Stat "Air Moldova", care se află într-o situație financiară dificilă.

În particular, a fost aprobată cedarea datoriei către "Avia Invest"Autorităţii Aeronautice Civile din Moldova și separarea datoriilor, precum și acordarea unui împrumut în sumă de 75 milioane de lei Companiei "Air Moldova" din partea"Aeroportului Internațional Chișinău".

După cum a fost menționat în decizia Consiliului sus-numit, după ce a fost examinat avizul privind ajutorul de stat, trimis de Autoritatea Aeronautică Civilă și notificarea către Întreprinderea de Stat "Aeroportul Internațional Chișinău", Consiliul Concurenței a recunoscut că măsurile de notificate privind cesionarea creanțelor și preluarea datoriei de "Air Moldova" și oferirea unui împrumut din partea "Aeroportului Internațional Chișinău" ca ajutor din partea statului au fost făcute în conformitate cu prevederile Legii privind ajutorul de stat.

Ministerul Economiei și Infrastructurii, împreună cu Agenția Proprietății Publice, Autoritatea Aeronautică Civilă și Aeroportul Internațional Chișinău, a primit sarcina de a-i prezenta Consiliului Concurenței, în termen de șase luni de la acordarea ajutorului de stat, planul de restructurare sau lichidare a beneficiarului.

Decizia Consiliului Concurenței a fost luată încă pe data de 14 septembrie a acestui an și a intrat în vigoare din aceeași zi, însă a fost publicată în Monitorul Oficial doar astăzi.


După cum a fost menționat în materialele Consiliului Concurenței, în noiembrie-decembrie 2016, "Avia Invest", Autoritatea Aeronautică Civilă și Air Moldova au încheiat contracte de preluare a cesiunii prin care Autoritatea Aeronautică Civilă și-a asumat datoriile "Air Moldova" către "Avia Invest" în valoare de peste 15 mil. 253,5 mii de lei. În februarie 2017, Autoritatea Aviației Civile și Air Moldova, în baza procedurii de atribuire a datoriilor, au semnat un acord privind reeșalonarea plăților și au aprobat un program de rambursare a datoriilor în valoare de 15 milioane 253,5 mii lei.

Totodată, "Aeroportul Internațional Chișinău" a fost de acord să-i ofere Companiei "Air Moldova" un împrumut de 75 milioane de lei pentru refacerea capitalului circulant, luînd în considerație faptul că băncile din afara țării nu au putut oferi un astfel de împrumut unei companii, iar lipsa resurselor financiare încalcă activitatea companiei prin incapacitatea de a achita la timp serviciile de întreținerea aeronavelor, ceea ce poate duce la întîrzieri ale zborurilor, iar ca urmare la cheltuieli neplanificate.

Împrumutul de 75 milioane de lei este alocat de Air Moldova pe o perioadă de 6 luni, cu 7,55% pe an. Aceste fonduri vor permite acoperirea deficitului de numerar al companiei aeriene și vor asigura buna funcționare a Air Moldova în sezonul de iarnă. Potrivit celor menționate, solvabilitatea "Air Moldova" este importantă pentru îndeplinirea planului de zboruri pe timpul iernii și a transportării a aproximativ 400.000 de pasageri către destinații din Uniunea Europeană și CSI, pe parcursul a 6 luni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?