X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Filiala Transgaz din RM a depus cererea de participare la privatizarea Vestmoldtransgaz

29 dec. 2017,, 08:40   Economie
3949 0

Eurotransgaz SRL, societate înfiinţată la Chişinău avînd ca asociat unic SNTGN Transgaz SA, a depus, joi, cererea de participare la concursul investiţional de privatizare a Întreprinderii de Stat (I.S.) Vestmoldtransgaz, informează Transgaz printr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

"I.S. Vestmoldtransgaz este operatorul de sistem de transport gaze naturale care gestionează pe teritoriul Republicii Moldova interconectorul Iaşi-Ungheni şi a fost inclus de Guvernul Republicii Moldova în lista companiilor scoase la privatizare în luna octombrie 2017. Eurotransgaz SRL a luat fiinţă în baza deciziei acţionarilor SNTGN Transgaz SA, exprimată prin Hotărîrea nr.10 a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din data de 12 decembrie 2017", precizează comunicatul citat.

Anterior, surse apropiate tranzacţiei declaraseră, pentru Agerpres, că Transgaz a depus o ofertă pentru achiziţia societăţii de stat Vestmoldtransgaz iar oferta a fost acceptată de către autorităţile de la Chişinău, fiind conformă cu caietul de sarcini.

Potrivit unui anunţ al Agenţiei Proprietăţii Publice din Republica Moldova, citat de Radio Chişinău, preţul iniţial de vînzare al societăţii Vestmoldtransgaz este de 180 de milioane de lei (moldoveneşti). Cumpărătorul va avea obligaţia de a investi în companie 93 de milioane de euro, pe durata primilor doi ani după preluarea acesteia.

Totodată, potrivit Ministerului Economiei şi Infrastructurii de la Chişinău, Transgaz a înfiinţat, pe 18 decembrie, o filială în Republica Moldova, denumită EuroTransgaz. În documentul de înfiinţare se arată că printre principalele obiective de activitate ale noului agent economic sînt producerea, transportul, distribuţia, stocarea şi furnizarea gazelor naturale, transporturi prin conducte, depozitări, precum şi activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management.

"Noua întreprindere este reprezentanţa Societăţii pe Acţiuni Transgaz din România, care participă la realizarea proiectului de interconexiune pe gaze naturale dintre Republica Moldova şi România, inclusiv prin extinderea gazoductului Iaşi - Ungheni pînă la Chişinău, care urmează a fi dat în exploatare pînă la finele anului 2018", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii din Republica Moldova.

Transgaz a înregistrat, în primele nouă luni din acest an, un profit net de 433,552 milioane lei, în creştere cu 21% raportat la cel obţinut în perioada similară din 2016, de 358,469 milioane lei.

SNTGN Transgaz SA România este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?