Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Anul 2017 a fost unul dintre cei mai dificili din istoria PSRM, declaraţie

28 dec. 2017,, 09:00   Politică
6371 1

Anul 2017 a fost unul dintre cei mai dificili ani din istoria Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

A fost primul an al liderului PSRM, Igor Dodon, în funcția de președinte al Republicii Moldova, iar asupra președintelui, ales de către popor, și asupra PSRM a fost exercitată o presiune fără precedent din partea regimului de la guvernare și a forțelor externe. Aprecierile respective se conțin în declaraţia Consiliului Republican al PSRM, adoptată miercuri, 27 decembrie, care s-a reunit într-o şedinţă şi a făcut bilanţul anului 2017.

Potrivit unui comunicat de presă al formaţiunii, citat de IPN, în dorința de a submina poziția președintelui, guvernul și majoritatea de la guvernare, a încercat să rupă relațiile cu principalul partener strategic – Federația Rusă. Este vorba de acţiunile privind expulzarea diplomaților ruși, deportările jurnaliștilor ruși, declararea vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, drept persona non-grata, adoptarea legii „privind lupta cu propaganda rusă” și rechemarea pe o perioadă nedeterminată a ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţă.

În aceste condiții de presiune continuă, Partidul Socialiștilor a avut în faţă două sarcini majore: menținerea unității în rîndul membrilor de partid și a ratingului ridicat al PSRM. Potrivit declaraţiei, în timp ce președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost supus unor atacuri constante, PSRM a fost singurul partid care a acordat susținere și sprijin șefului statului. PSRM a votat în Parlament pentru toate inițiativele propuse de către Igor Dodon şi a luptat împotriva inițiativelor Partidului Democrat care vizează deteriorarea relațiilor cu Federația Rusă.

Socialiştii menţionează în declaraţie faptul că la inițiativa lor a fost adoptată legea privind trecerea la sistemul electoral mixt, ceea ce va permite tuturor regiunilor, inclusiv regiunii transnistrene și diasporei, să obțină o reprezentare garantată și echitabilă în următorul Parlament. „Sistemul mixt asigură posibilitatea de a vota un anumit sistem de valori pe care partidele politice îl reprezintă”, afirmă socialiştii.

Despre referendumul privind demisia lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar general, PSRM precizează că în condiţiile unui boicot din partea altor forțe politice, s-a reușit să fie mobilizaţi peste 110.000 de locuitori ai Chișinăului pentru a participa la plebiscit, însă acest lucru nu a fost suficient pentru ca referendumul să aibă loc. „PSRM a sprijinit inițiativa de a desfăşura un referendum privind consolidarea împuternicirilor prezidențiale. În condițiile în care Curtea Constituțională a dat un răspuns negativ, PSRM a lansat o inițiativă de colectare a semnăturilor pentru trecerea la republică prezidențială”, mai remarcă socialiştii.

PSRM se declară loial față de cinci valori fundamentale: statutul de neutralitate al Republicii Moldova, echitatea socială, reglementarea transnistreană, parteneriatul strategic cu Federația Rusă, protecția ortodoxiei și a valorilor familiale. Pentru anul 2018, PSRM pledează pentru sporirea, pînă la 1 milion de persoane, a numărului de cetățeni moldoveni semnatari ai iniţiativei de trecere la republica prezidențială. Un alt obiectiv stabilit este numirea candidaților la alegerile parlamentare în circumscripții uninominale, pregătirea partidului pentru alegerile parlamentare și victoria în aceste alegeri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?