X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Fîntîna canadiană – caldă iarna, răcoroasă vara

1 ian. 2018,, 13:46   Societate
3980 0

„Fîntîna canadiană” este un sistem de utilizare a căldurii pămîntului pentru încălzire în timpul iernii și răcire în timpul verii. Principiul funcționării acestuia este extrem de simplu – în apropierea casei se instalează conducte în subteran la o adîncime de 1,5-2,5 metri.

Pe de o parte, țevile intră în casă, pe de altă parte ele ies spre aer – astfel structura se aseamănă cu minele de ventilare. În timpul iernii, chiar și în condiții de ger, pămîntul la această adîncime nu îngheață, dar rămîne relativ cald, temperatura acestuia variind de la +5 la +8 grade. Aerul aspirat de Pompa de ventilație, înainte de a intra în casă, trece prin țevile schimbătorului de căldură sub pămînt și este încălzit cu cîteva grade.

În timpul verii, același sistem funcționează pentru răcirea casei. Temperatura țevilor subterane nu se ridică mai mult de 10-14 grade, chiar și în vreme caldă, astfel că fîntîna canadiană funcționează ca un aparat de aer condiționat.

Fîntîna canadiană s-a răspîndit în multe țări, dar este îndeosebi de populară în Canada și Franța, unde a fost numit ”fîntîna de Provence”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?