Bienala Diasporei, la prima ediţie. Cine sînt moldovenii premiaţi (VIDEO)

Bienala Diasporei, la prima ediţie. Cine sînt moldovenii premiaţi (VIDEO)

Marți, 26 decembrie, la Chișinău s-a desfășurat prima ediție a Bienalei Diasporei – un eveniment care a oferit o platformă de comunicare între moldovenii sosiți acasă cu ocazia sărbătorilor de iarnă, relatează NOI.md.


La festivitate au participat oficiali, reprezentanți ai diasporei, migranți reveniți, reprezentanți ai Cancelariei de Stat, precum și reprezentanți ai organizațiilor partenere.


Întrebată despre semnificația evenimentului aflat la prima ediție, șefa Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD), Olga Coptu, a menționat că Bienala Diasporei reprezintă un bun prilej de a-i aduna pe toți moldovenii plecați departe de casă și de a-i felicita pentru succesele remarcabile de care s-au bucurat de-a lungul timpului.


„Aceasta este prima ediție a Bienalei Diasporei. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Biroul pentru Relații cu Diaspora a gîndit un eveniment cu diaspora împreună, dar pentru diasporă în special. Este o ocazie specială de a-i strînge pe toți acasă, în special pe cei care și-au planificat vacanța în Republica Moldova. Ne-am gîndit la acest eveniment nu doar pentru a premia pe cineva în mod special, pentru că fiecare persoană din afara țării merită premiată. Ne-am gîndit la eveniment pentru a-i face cunoscuți pentru societatea civilă, pentru mass-media, pentru noi, cei de la BRD”, a punctat Olga Coptu.


La eveniment a fost prezentă și secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, care a remarcat faptul că în anul 2018 Guvernul Republicii Moldova va continua să elaboreze o serie de acțiuni menite să-i susțină pe moldovenii plecați peste hotare.


„În anul 2018 Guvernul va continua eforturile sale de elaborare a politicilor și de implementare a unor acțiuni exprese venite în sprijinul cetățenilor aflați peste hotarele RM, dar și la realizarea unor acțiuni menite să-i susțină pe acei reprezentanți ai diasporei care au decis sau vor decide să revină în RM, să creeze noi afaceri, să aplice competențe inovative preluate din experiența aflării acestora peste hotarele țării”, a spus Lilia Palii în fața invitaților.


Laureați ai primei ediții a Bienalei Diasporei au fost desemnați Bianna Golodryga, care a obținut trofeul la categoria „Jurnaliști în diasporă”, Dorina Donici, la categoria „Medici fără frontiere”,  Valentina Geamănă, la categoria „Din nou acasă”, precum și Corina Diaconu, cîștigătoarea trofeului „DOR cu talent”, și Aura Vition, care s-a învrednicit de premiul mare la categoria „Cu drag pentru acasă”.


Totodată, în cadrul evenimentului le-au fost înmînate și cîteva diplome de excelență altor moldoveni din diasporă care s-au bucurat de succese.


Precizăm că Bienala Diasporei va fi organizată o dată la doi ani. Prin intermediul acestui eveniment, BRD își propune identificarea și recunoașterea publică a persoanelor din diasporă care au obținut rezultate remarcabile în diverse domenii de activitate și care rămîn a fi conectate la țara de origine.


 

 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load