X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Cum comentează Michalko intenţia PD de a introduce integrarea europeană în Constituţie

27 dec. 2017,, 10:40   Politică
4355 9

Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Peter Michalko, susţine că în niciun acord încheiat cu UE Republica Moldova nu şi-a luat angajamentul de a introduce în Legea Supremă a ţării vectorul integrării europene, informează NOI.md.

Oficialul european a menționat acest fapt în cadrul unui interviu pentru newsmaker.md. Potrivit lui Peter Michalko, pentru comunitatea europeană este important ca angajamentele asumate de partea moldovenească în cadrul Acordului de asociere să fie respectate.

„Pentru noi este important ca cadrul legal ce reglementează cooperarea bilaterală – acordurile încheiate – să fie respectate. În acorduri este specificat că alegerea europeană a Moldovei este recunoscută. Pentru noi este important ca toate angajamentele asumate în aceste acorduri să fie îndeplinite. Dar în acorduri nu este stipulat că vectorul european de devoltare al ţării trebuie menţionat în Constituţie. În acorduri se vorbeşte despre valorile noastre comune – drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Aceste valori Moldova s-a angajat să le adopte prin intermediul reformelor, modernizării ţării şi atingerii standardelor europene”, a explicat Michalko.

Referindu-se la progresele înregistrare de autorităţi pe calea reformelor, diplomatul a remarcat că în ultimii ani au fost perioade cînd progresele nu au fost înregistrate în tempoul dorit.

„Sînt sectoare în care lucrurile progresează - de exemplu în cel economic. Desigur, pornind de la situaţia produsă în urma fraudelor bancare. După aceasta a fost necesară modificarea cadrului legal pentru ca astfel de scheme să fie prevenite, şi acest cadru legal a fost modificat. Există îmbunătăţiri în ceea ce ţine de debirocratizarea activităţii economice. Însă există şi sfere care necesită mai multă atenţie şi activism. Noi nu o dată am accentutat necesitatea unor schimbări clare în domeniul justiţiei. E nevoie de paşi care vor aduce rezultate pentru oameni. Ei trebuie să simtă că sînt toţi egali în faţa legii, că pentru ei şi familiile lor există o perspectivă aici. Independenţa judecătorilor, transparenţa proceselor de judecată – toate acestea trebuie ridicate la nivelul standardelor europene”, a conchis Peter Michalko.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?