Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Bălan, despre progresele în reglementarea transnistreană

26 dec. 2017,, 10:50   Politică
3638 0

În contextul unui an roditor din punctul de vedere al progreselor de reglementare transnistreană, vicepremierul pentru reintegrare Gheorghe Bălan a enumerat succesele și a explicat beneficiile pe care le au acestea asupra cătățenilor atît din dreapta, cît și din stînga Nistrului.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Publika.md. „Am reuşit să identificăm o soluţie pe problematica şcolilor. Cele opt şcoli cu predare în grafie latină, în limba romînă, situate în regiunea transnistreană nu vor mai fi supuse unor abordări discriminatorii de către administraţia de facto din Tiraspol. Plăţile comunale vor fi făcute la acelaşi nivel ca şi la alte instituţii sociale sau educaţionale din regiunea transnistreană. De asemenea, ce ţine de plata chiriilor pentru spaţiile utilizate va fi redusă la un nivel simbolic. Putem să spunem că este o reducere considerabilă”, a declarat Gheorghe Bălan.

Acesta a subliniat că a fost identificată o soluţie care le asigura proprietarilor terenurilor agricole din Raionul Dubăsari accesul la pămînturile lor: „Începînd din februarie, vor avea acces nestingherit, fără impedimente la pămînturile lor şi vor putea demara lucrările de primăvara în condiţiile normale”.

Un alt subiect vizează restabilirea legăturii telefonice între cele două maluri ale Nistrului.

„Acest lucru deja a demarat. Au fost deja contacte, întrevederi, consultări între agenţii economici. Sperăm ca în timpul apropiat acest dialog să materializeze prin restabilirea legăturii telefonice staţionare şi inclusiv mobile între cele două maluri, în interesul populaţiei”, a menționat vicepremierul.

Totodată, oficialul a vorbit despre acceptul din partea Tiraspolului privind introducere plăcuţelor de înmatriculare neutre pentru automobilele din stînga Nistrului care urmează a fi înregistrate oficial la organele constituţionale ale Republicii Moldova, apostilarea diplomelor eliberate de către Universitate din Tiraspol și redeschiderea podul între satele Gura Bîcului şi Bîcioc.


„Avem un lucru straniu cu acest pod. E strigător la cer că un pod să fie construit şi să nu fie utilizat de oameni. Acest lucru cu atît mai straniu arăta cînd locuitorii din satele Gura Bîcului şi Bîcioc, fiind la cîteva sute de metrii unii de la alţii, erau nevoiţi să traverseze cîteva zeci de kilometri, înconjurînd aceasta zonă şi trecînd prin alt punct de trecere a liniei administrative ca să ajungă unul la altul în ospeţie.
La momentul de faţă, putem să spune că populaţia nemijlocit a acestor localităţi, situate în jurul podului, beneficiază de acces direct unii la alţii. În perspectivă, acest drum va deveni şi un factor economic important pentru agenţii economici, pentru transportatori ca să poată primi beneficii de la aceasta circulaţie liberă”, a conchis Gheorghe Bălan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?