Rusia urmează să delege un nou ambasador în Moldova

Rusia urmează să delege un nou ambasador în Moldova

Oleg Vasnetsov va deveni noul ambasador al Rusiei în Moldova, anunță Kommersant cu refere la surse din Moscova și Chișinău.


Vasnetsov urmează să-ș înlocuiască pe actualul ambasador, Farit Mukhametshin, la începutul anului viitor. „Rotația personalului, deși este planificată, se va întîmpla în contextul deteriorării fără precedent a relațiilor dintre cele două țări și a perspectivelor de retragere a Republicii Moldova din CSI", notează Kommersant.


Vasnetsov a absolvit MGIMO în 1975, iar în 1984 – Academia Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe. Diplomatul cunoaște limbele franceză, engleză și bulgară. Din 1988 pînă în 1993, Vasnetsov a servit ca atașat cultural la Ambasada Sovietică, apoi al Rusia în Bulgaria, iar între 1996 și 2000 a fost consilier al Ambasadei Rusiei în Franța. Din 2000 pînă în 2003, diplomatul a fost director adjunct al departamentului pentru relații culturale și afaceri UNESCO, iar în perioada 2003-2008 a fost ambasadorul Rusiei în Republica Democrată Congo. În 2009, Vasnețov a devenit șef adjunct al departamentului de relații cu subiecții federației, parlamentului și asociațiilor obștești ale Ministerului de Externe. Din 2011, a condus această unitate.


Actualul ambasador al Rusiei în Moldova, Farit Mukhametshin, a deținut acest post din aprilie 2012. La sfîrșitul lunii ianuarie, el va împlini 71 de ani, cifră care depășește limita de vîrstă pentru serviciul public rus. Vasnețov are 64 de ani.


Reamintim că, în luna mai, guvernul moldovean a decis să expulzeze cinci angajați ai ambasadei ruse de la Chișinău, inclusiv atașatul militar. Vara, vicepremierul Dmitri Rogozin, care ocupă postul de co-președinte al comisiei interguvernamentale ruso-moldovene pentru cooperare comercială și economică și reprezentantul special al președintelui rus pentru Transnistria, a fost declarat persona non grata la Chișinău.


Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat recent că PDM pregătește o propunere de retragere din CSI. Surse din cadrul partidului au confirmat aceste planuri, menționînd că retragerea din CSI poate „servi ca un semnal bun partenerilor externi – UE și SUA”.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load