Expert, despre o eventuală coaliție post-electorală între PD și PAS

Expert, despre o eventuală coaliție post-electorală între PD și PAS

Alegerile parlamentare vor domina agenda publică a țării pe parcursul lui 2018, influențînd enorm comportamentul elitelor, indiferent de orientarea lor geopolitică, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză dedicat prognozelor pentru anul 2018, semnat pentru Agenția IPN.

Dionis Cenușa amintește că toate sondajele realizate pe parcursul lui 2017 indică asupra faptului că Partidul Socialiștilor va cîștiga alegerile parlamentare din 2018, dar fără a putea guverna de unul singur.

Referindu-se la sondaje, politologul scrie că acestea mai confirmă că forțele pro-europene pot acumula un număr de voturi suficient pentru a guverna, iar pentru a juca un rol cît mai important în negocierile post-electorale, Democrații țintesc între 15-20 mandate, scrutinul mixt urmînd să le faciliteze atingerea acestei ținte.

În acest fel, democrații împreună cu blocul PAS și Platforma DA ar putea însuma între 35-45% din voturi. Deocamdată, Maia Sandu, la fel ca și Andrei Năstase, au respins orice probabilitate de coalizare cu PDM, scrie politologul.

El opinează că interesul europenilor și americanilor de a media o coaliție de guvernare pro-europeană cu participarea PDM este foarte mic, dar victoria socialiștilor ar putea schimba atitudinea, subliniind că democrații ar miza în acest sens pe SUA. O condiție-cheie pentru a examina o asemenea perspectivă ar putea fi separarea definitivă a PDM de Vladimir Plahotniuc, lucru pe care ultimul nu-l poate accepta, deoarece are nevoie de garanții de imunitate.

El consideră că soarta coaliției de guvernare post-electorale va depinde de numărul formațiunilor politice care vor accede în Parlament și dacă pe lîngă Socialiști vor intra alte forțe cu inclinație pro-rusă – Partidului Nostru sau PCRM.

O coaliție dintre PSRM și PDM este cel mai puțin probabilă, dar nu poate fi exclusă cu condiția că PSRM trădează unele angajamente față de Rusia, iar PDM se vede amenințat de perspectiva alegerilor anticipate, concluzionează Dionis Cenușa.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load