Atenţie, turişti! Risca mare de producere a avalanşelor în Munţii din România

Atenţie, turişti! Risca mare de producere a avalanşelor în Munţii din România

Este risc mare de producere a avalanşelor în Munţii Făgărăraş, unde în ultimele 24 de ore a nins, iar stratul de zăpadă a crescut, măsurînd, luni, 122 de centimetri. Şi în Bucegi riscul de avalanşă este însemnat, potrivit meteorologilor.

Stratul de zăpadă a crescut cu 3-5 centimetri în zonele înalte şi a scăzut în zonele joase cu 3-6 centimetri, măsurînd 122 de centimetri la Bîlea-Lac, 103 centimetri la Vîrful Omu, 33 de centimetri la Sinaia, 17 centimetri la Fundata şi 15 centimetri la Predeal.

În Munţii Făgăraş, la altitudini de peste 1800 de metri este risc mare de producere a avalanşelor. Ninsorile moderate din ultimele 48 de ore însoţite de vînt puternic din sector nord-vestic, mai ales la altitudini înalte, au generat numeroase plăci de vînt, în special pe versanţii estici şi sudici, astfel că în profunzime, sînt prezente cristale faţetate, intercalate între crustele mai vechi de gheaţă, potrivit Mediafax.

„Creşterea accentuată a temperaturilor însoţită de insolaţie, va umezi stratul de zăpadă la suprafaţă şi va genera curgeri superficiale, care pot angrena cu uşurinţă şi în mod spontan stratul de zăpadă preponderent pulver, întîlnit în acest moment în primii 30-50 centimetri de la suprafaţă. O supraîncărcare, chiar şi slabă, a stratului (turişti schiori etc) va accentua riscul declanşării avalanşelor de dimensiuni medii (şi chiar mari în zonele în care sînt create acumulări mai importante), prin alunecarea zăpezii puţin consolidate din partea superioară a stratului peste straturile mai vechi”, arată meteorologii.

În Munţi Bucegi, la peste 1.800 de metri, riscul de producere a avalanşelor este însemnat. La suprafaţă sînt formate plăci de vînt, mai ales pe versanţii estici şi sudici, iar în zonele mai joase, unde a fost depusă de vînt, zăpada pulver, de 30-50 de centimetri se va tasa şi se vor forma legături slabe între cristale.

Creşterea temperaturilor este mai redusă decît în Făgăraş dar şi aici sînt aşteptate temperaturi pozitive, care, şi pe fondul insolaţiei de la orele prînzului, vor umezi stratul la suprafaţă şi vor genera curgeri superficiale care ulterior pot declanşa avalanşe prin angrenarea straturilor deja depuse.

Potrivit meteorologilor, pe pantele înclinate, chiar şi în condiţii de slabe supraîncărcări, zăpada puţin consolidată din partea superioară a stratului va putea aluneca cu uşurinţă peste straturile mai vechi, ducînd la declanşarea de avalanşe de dimensiuni medii.

 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load