Vlad Ioviţă – un destin ca o dramă (Video)

Vlad Ioviţă – un destin ca o dramă (Video)

Astăzi, 25 decembrie, se împlinesc 82 de ani de ani de la nașterea lui Vlad Ioviţă − scenarist, regizor, Artist Emerit al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (1982), Laureat al Premiului de Stat din RSSM (1976), membru al Uniunii Scriitorilor şi Uniunii Cineaştilor.

Vlad Ioviță s-a născut în comuna Cocieri, Raionul Dubăsari, Republica Moldova. A absolvit şcoala de balet din Leningrad (1954) şi Cursurile Superioare de Scenaristică de la Moscova (1964). În anii 1966-1983, a colaborat ca scenarist şi regizor la studioul „Moldova - film”.

Din 1958 Vlad Ioviţă publică versuri, schiţe, nuvele. Debutează editorial cu volumul de nuvele „Rîsul şi plînsul vinului”. Proza sa „Dincolo de ploaie”, „Trei proze”, „Dimitrie-Vodă Cantemir”, „Un hectar de umbră pentru Sahara”, „Friguri” înfăţişează o realitate dură, unde nu mai e loc de iluzii. E o proză marcată de mînia că nimic nu se poate schimba. E o proză a revoltei tăcute.Nuvelele lui Vlad Ioviţă sînt traduse în limbile rusă, germană, slovacă ş.a.

În 1966 debutează în cinematografie în calitate de regizor de filme documentare cu pelicula „Fîntîna”. Semnează regia la filmele documentare „Măştile iernii nistrene” (1968), „Dansuri de toamnă” (1983) şi la filmele artistice „Se caută un paznic” (196 o7, după scenariul lui Gh.Vodă), „Dimitrie Cantemir” (1974), „Durata zilei” (1974, scenariu în colaborare cu V.Gagiu). Creaţia cinematografică a lui V.Ioviţă se caracterizează printr-o înaltă cultură profesională, printr-o îmbinare organică a veridicului cu artisticul, printr-o pregnantă expresivitate artistică şi prin reale tendinţe spre baladesc.

Filme documentare:

„Piatră, piatră… şi „Fîntîna" (ambele în 1966), 
„Malanca” (1968). 

Filmele artistice:

„Se caută un paznic” (1967) − scenarist, 
„Nunta la palat” (1969) − regizor, 
„Dmitrie Cantemir" (1973) − scenarist şi regizor, 
„Durata zilei”(1974) − scenarist, 

„Calul, puşca şi nevasta” (1975) − scenarist şi regizor, 
„Făt–Frumos” (1977) − scenarist şi regizor,
„La porţile satanei” (1980) − scenarist şi regizor.

Vă propunem să vizionați filmul documentar «Vlad Ioviță», realizat la studioul «Moldova-film» în anul 1985, în regia lui Iacob Burghiu, după scenariul semnat de Iacob Burghiu și Mihai Ștefan-Poiată, operator imagine: Vlad Ciurea.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load