X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Piața imobiliară din Moldova, în ascensiune

24 dec. 2017,, 14:00   Economie
3137 0

Piața imobiliară de la noi este în ascensiune. În zece luni ale anului, tranzacțiile de cumpărare-vînzare a bunurilor imobile au crescut cu 6 la sută, față de aceeași perioadă din 2016, arată datele Agenţiei Servicii Publice.

Potrivit experților, printre motivele care au dus la dinamizarea pieții imobiliare se numără creșterea economică de aproape 4%, dar și a veniturilor mai mari obținute de moldoveni. Potrivit lor, acest trend se va menține și anul viitor. Mai mult, ar putea duce la micșorarea prețurilor pentru apartamentele noi."Acest lucru a dus la presiune constantă, în sensul descreșterii prețului pentru metrul pătrat, ceea ce a dinamizat și impulsionat acest sector. La baza stă fenomenul de revenire a economiei naționale, lucru care a relansat anumite procese și decizii investiționale care erau înghețate de peste trei ani de zile", a spus Roman Chirca, expert economic.

Statisticile arată că locuinţele cu suprafaţă mai mare de 140 de metri pătrați au fost cele mai solicitate, înregistrînd o creștere cu 10 la sută față de 2016. În perioada ianuarie-octombrie au fost vîndute și cumpărate peste 1.100 de case. Cu 7 la sută s-a majorat și numărul tranzacțiilor cu locuințe care au pînă la 140 de metri pătrați. "Dacă acum 5-10 ani, principalul obiectiv al migranților și al banilor proveniți de peste hotare era să fie canalizate pe suprafață în zona urbană cu orice preț, acum aceasta se bazează pe preferințe în zona rezidențială și eu cred că această tendință se va dinamiza substanțial", a menţionat Chirca.

S-au majorat cu 18 la sută şi vînzările apartamentelor cu suprafață de peste 70 metri pătrați. Statisticile mai arată că moldovenii au cumpărat cu 22 la sută mai multe apartamente care au între 90 și 110 metri pătrați, deşi ponderea lor în numărul total rămîne a fi sub 5 la sută. În 2017, o creştere semnificativă de 40 la sută s-a înregistrat în cazul tranzacțiilor de vînzare-cumpărare din Vulcănești, Străşeni, Făleşti și Cantemir. În Capitală rata este de 17%, iar în suburbii de doar 10 la sută.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?