Coreea de Nord consideră "criminală" noua strategie americană de securitate

Coreea de Nord consideră "criminală" noua strategie americană de securitate

Coreea de Nord a calificat vineri ca "document criminal" raportul Casei Albe privind strategia de securitate naţională, la cîteva ore după adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a unor noi sancţiuni împotriva Phenianului, relatează AFP.

Raportul cu privire la noua strategie de securitate americană, prezentat luni, "este un produs tipic al aroganţei de tip yankeu, căutînd o subordonare completă a lumii întregi la interesele Statele Unite", a declarat pentru agenţia oficială KCNA un purtător de cuvînt al ministerului nord-coreean de externe.

"Este, de asemenea, un document criminal care reflectă clar natura de gangster a lui Trump căruia îi place să provoace scandal", a adăugat purtătorul de cuvînt.

Documentul prezintă China şi Rusia ca puteri rivale Washingtonului care încearcă să slăbească interesele americane în lume şi "să erodeze securitatea şi prosperitatea" Statelor Unite.

De asemenea, China şi Rusia au denunţat caracterul, în opinia lor, foarte agresiv al acestui raport.

O purtătoare de cuvînt a ministerului chinez de externe a afirmat marţi că noua strategie americană de securitate naţională este marcată de o "mentalitate a Războiului Rece", în timp ce purtătorul de cuvînt al Kremlinului a denunţat "caracterul imperialist" al acestui document.

Vineri, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie, al cărei proiect a fost prezentat de Statele Unite după negocieri cu China, impunînd noi sancţiuni Coreii de Nord.

Votul a avut loc într-un context în care nici SUA, nici Coreea de Nord nu se arată dispuse să demareze negocieri pentru a pune capăt crizei din Peninsula Coreeană, provocată de tirurile cu rachete balistice şi un nou test nuclear nord-coreean.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load