Mii de persoane vor beneficia de valorizarea anticipată a pensiilor

Mii de persoane vor beneficia de valorizarea anticipată a pensiilor

Pensiile pentru limita de vîrstă și cele de dizabilitate pentru persoanele care și-au stabilit pensia în anii 2012-2013, vor fi valorizate la 1 aprilie 2018, iar la 1 octombrie 2018, pentru cei care și-au stabilit pensia în anii 2014 - 31 martie 2017.


Parlamentul a aprobat, în ședința de astăzi, efectuarea anticipată a următoarelor două etape de valorizare a pensiilor, cu votul a 87 de deputați din cei prezenți.


De valorizarea pensiei vor beneficia circa 130.746 de beneficiari de pensie pentru limita de vîrstă și circa 21.264 de beneficiari de pensii de dizabilitate. Majorarea pensiilor, ca urmare a valorizării, va fi diferențiată în funcție de anul stabilirii acesteia și de venitul realizat de persoană.


Pentru realizarea valorizării sînt necesari 199,3 milioane lei în cazul pensiilor pentru limita de vîrstă și 27,8 milioane lei pentru pensiile de dizabilitate. Inițial, etapele de valorizare erau preconizate să fie realizate la 1 aprilie 2019 și 1 aprilie 2020.


O altă modificare prevede acordarea dreptului la pensie pentru limita de vîrstă în condiții avantajoase, pentru persoanele angajate la locuri de muncă nocive și foarte grele. Pentru a beneficia de astfel de pensii, atît bărbații, cît și femeile trebuie să realizeze un stagiu de minim 10 ani la locurile de muncă nocive și foarte grele.  


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load