Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Banii încasați la buget după controlul persoanelor care închiriază apartamente

22 dec. 2017,, 13:30   Economie
2716 0

După inspecțiile efectuate de către inspectorii fiscali în privința persoanelor care oferă locuința în chirie, în bugetul de stat al Republicii Moldova au fost colectate suplimentar plăți de bază în valoare de 1 146,1 mii de lei.

În plus, au fost încasate penalități în valoare de 117,4 mii de lei și amenzi în sumă totală de 49,3 mii de lei.

Acest fapt a fost comunicat de către Serviciul Fiscal de Stat (SFS), care a amintit că în perioada 1 iulie – 30 noiembrie 2017

Rezultatele campaniei de conformare ,,Fii informat – achită impozitul pe venit din chiria bunurilor imobiliare” pentru anul 2017 a fost desfășurată campania de conformare a persoanelor fizice, care dau în chirie bunuri imobile.

Potrivit SFS, pe parcursul desfășurării campaniei au fost distribuite circa 8 mii de pliante informative pe întreg teritoriul țării, acestea fiind repartizate atît la intrarea în blocurile locative, cît și pe la agenții imobiliare și alte surse care facilitează darea în chirie a imobilelor.


Concomitent, inspectorii fiscali au organizat ședințe de informare și conformare cu circa 1500 de administratori de blocuri și entități ce prestează servicii de intermediere în transmiterea în locațiune a bunurilor imobile (86 de reprezentanți participanți la ședințe de conformare).

În acest răstimp, SFS a identificat 6904 persoane fizice proprietare care potențial transmit în chirie bunurile imobile și au desfășurat acțiuni de conformare față de acestea.

Astfel, în rezultatul acțiunilor întreprinse, în perioada menționată au fost înregistrate 4126 de contracte de dare în locațiune/chirie/arendă a bunurilor imobile, dintre care în Municipiul Chișinău – 2617, în Nord – 885 contracte, în zona de Centru – 566 și în Sud – 58 de contracte.

SFS mai amintește că persoanele fizice, care dau în chirie bunuri imobile, trebuie să se conformeze legislației și să achite impozitul în mărime de 7 la sută din veniturile obținute.

Suma impozitului pe venit se va achita cel tîrziu la data de 2 a lunii curente sau în avans. În cazul în care contractul a fost încheiat după data de 2 a lunii, termenul de plată în această lună va fi a doua zi din momentul încheierii contractului. Achitarea se va efectua în orice bancă comercială sau oficiu poștal al Republicii Moldova.

Cetățenii care dau în chirie bunuri imobiliare sînt obligați să înregistreze contractele de locațiune în termen de trei zile de la data încheierii la subdiviziunea structurală a SFS (Direcția deservire fiscală), în raza căreia își au domiciliul de bază.

Persoanele fizice care nu își onorează obligațiile corespunzătoare riscă amenzi și sancțiuni în conformitate cu prevederile Codului fiscal.

Informații suplimentare pot fi obținute sunînd la numărul de telefon 080001525, apel gratuit, sau la direcția deservire fiscală locală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?