X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Separatiştii au obţinut victoria în alegerile din Catalonia

22 dec. 2017,, 10:51   Externe
3156 1

Separatiştii şi-au păstrat, în urma scrutinului regional desfăşurat joi şi după o campanie tensionată şi o mobilizare istorică, majoritatea absolută de care dispuneau în parlamentul catalan înainte de declaraţia unilaterală de independenţă faţă de Spania cu două luni înainte ce a provocat destituirea lor, relatează AFP şi Reuters.


După numărarea a peste 92% dintre buletinele de vot, cele trei formaţiuni separatiste ar dispune, cu 70 de locuri în parlamentul regional, de majoritatea absolută (care este de 68).

În schimb, raportat la voturile din regiunile rurale, separatiştii au majoritatea în parlament dar nu şi o majoritate de voturi: 47,5% dintre catalani au votat pentru aceste formaţiuni, dar 52,42% împotrivă. Este un scor similar cu cel din 2015.

Alegătorii catalani, a căror rată de participare în regiune de aproape 82% a atins un record istoric, au desemnat cu toate acestea ca primă forţă politică în provincie partidul liberal anti-independenţă Ciudadanos, care obţine 36 de locuri.

Alegerile au avut loc fără incidente, în ciuda mai multor săptămîni de tensiune.

Fostul şef al executivului catalan destituit de Madrid, Carles Puigdemont, a urmărit numărătoarea voturilor de la Bruxelles, unde s-a refugiat cu patru dintre foştii săi miniştri şi încearcă în zadar să obţină sprijinul Uniunii Europene.

Aceasta sprijină ferm guvernul de la Madrid, temîndu-se de o contagiune a separatismului în statele membre.

Alegerile au fost convocate la 27 octombrie de şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy, cînd a plasat Catalonia sub tutelă, a dizolvat parlamentul catalan care tocmai proclamase independenţa şi a destituit executivul regional.

La precedentul scrutin, în 2015, separatiştii au obţinut 47,8% din sufragii şi majoritatea în parlament (72 de locuri din 135), chiar dacă formaţiunile care se opun desprinderii de Spania au primit mai multe voturi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?