X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

53 de fermieri vor primi despăgubiri din partea statului

21 dec. 2017,, 17:52   Societate
1886 0

Agricultorii care au suportat pierderi din cauza înghețurilor din aprilie 2017 vor primi subvenţii pînă la sfîrşitul lunii decembrie.

Promisiunea vine din Partea Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, care a început procedura de distribuirea a banilor. Veste i-a bucurat pe fermieri, iar mulţi dintre ei au început să-şi facă planuri cum să cheltuie mijloacele financiare oferite de stat.

Tatiana Pavliuc din satul Bîrlădeni, raionul Ocniţa deţine peste 200 de hectare de livadă de măr şi prun, iar în aprilie 2016, cînd îngheţurile s-au menţinut trei zile consecutiv, 90 la sută din plantaţie i-au fost afectate. Suma pagubelor depăşeşte 6 milioane de lei, iar statul îi va acorda un 1 milion 550 de mii de lei.

"Au fost înghețuri cînd mărul deja era format undeva de -7 C. Ne-a promis premierul Pavel Filip că o să ne dea acești bani și mulțumim Guvernului. La sfîrșitul anului ne trebuie pesticide, motorină, îngrășăminte, trebuiește să curățim livada și să plătim la oameni", a spus producătorul agricol, Tatiana Pavliuc.

Antreprenoarea spune că în fiecare an îşi asigură livada, iar în acest mod, o parte din pierderi, i-au fost acoperite de către companie. Femeia le recomandă şi altor fermieri să-şi asigure plantaţia, cu atît mai mult că statul oferă subvenţii de 50 la sută în acest sens.

"Trebuie să asigurăm și să nu așteptăm ajutor de la stat pentru că sînt și alte ramuri în stat care trebuiesc compensate", a spus producătorul agricol, Tatiana Pavliuc.

Reprezentanţii Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură au recepţionat în luna iunie 90 de dosare din partea agricultorilor din nordul ţării, iar în baza unor evaluări efectuate de către comisia de examinare, au fost selectaţi 53 de fermieri care vor primi despăgubiri.

"Cei care au desfăşurat într-un cadru legal achitînd impozite, taxe, declarînd volumul producţiei obţinute, au avut prioritate şi respective aceşti producători vor fi despăgubiți. Am demarat procesul de debursare şi în cîteva zile acestea vor ajunge în contul producătorilor agricoli", a spus directorul AIPA, Nicolae Ciubuc.

Guvernul a anunţat în şedinţa de ieri că va aloca 15, 4 milioane de lei pentru diminuarea consecințelor. Cea mai mare sumă oferită agricultorilor pentru despăgubirea pierderilor depăşeşte 1 mlilion 800 de mii de lei, iar cea mai mică 8 000 de lei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?