Un porc mistreț radioactiv de la Cernobîl, identificat în apropriere de Moldova

Un porc mistreț radioactiv de la Cernobîl, identificat în apropriere de Moldova

Premieră în România. Direcţia Sanitar Veterinară Suceava a identificat un porc mistreţ radioactiv în judeţ, pe un fond de vînătoare care aparţine Romsilva.


Animalul era contaminat cu izotopi de Cesiu. Oficialii Romsilva presupun că provin de la dezastrul nuclear de la Cernobîl, scrie digi24.ro.


Autoritatea sanitar veterinară și Direcţia Silvică Suceava recoltează probe de pe suprafaţa solului, din apă şi din aer pentru a identifica sursa de radiaţii.


Porcul mistret a fost găsit pe un fond de vînătoare al Romsilva, aflat la 10 kilometri de granița cu Ucraina. Acest fond de vînătoare este gestionat de ocolul silvic Breaza din judeţul Suceava.


Primele analize arată ca a fost depăsit nivelul de contaminare radioactivă, iar oficialii spun ca ar proveni de la Cernobîl. Documentele oficiale arată că porcul mistreț era contaminat cu izotopi de cesiu.


„Suntem la granița cu Ucraina, iar animalele pot tranzita cu usurinta granița. Se vor verifica probele din aer, apă și din sol pentru a elimina ipoteza de a fi din zona contaminată din România”, afirmă Octavian Anghel, director comercial Romsilva. 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load