Angajarea cu ziua a muncitorilor, sub un control mai strict

Angajarea cu ziua a muncitorilor, sub un control mai strict

Activităţile necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de către zilieri sînt pentru prima dată reglementate prin lege, notează NOI.md.


Potrivit noii legi, un lucrător zilier poate desfășura activități pentru acelaşi beneficiar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic, iar timpul de muncă nu va depăşi 40 de ore pe săptămînă. Plata pentru activitatea zilierului va avea loc la sfîrşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi zilier. Totodată, salariul poate fi acordat și săptămînal în cazul unui acord exprimat în scris de către zilier și beneficiar.


Zilierul are obligaţia de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale și de asistență medicală obligatorii, în bază de contracte individuale încheiate cu Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină.


Conform noilor prevederi, beneficiarul va fi obligat să întrețină un registru de evidență a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activității acestora, iar, ulterior, să transmită extrasul din Registrul inspectoratului teritorial de muncă.


Potrivit autorităților, legea are drept scop diminuarea fenomenului de ocupare informală a forţei de muncă în agricultură, asigurarea drepturilor şi obligaţiilor angajatorului faţă de zilier. Potrivit datelor statistice, 30% din populația ocupată a țării este încadrată în activități cu caracter ocazional, dintre aceștia 70% sînt implicați în lucrări agricole.


Documentul a fost votat de 57 de deputați în lectură finală.


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load