Parlamentul blochează modificarea Constituției

Parlamentul blochează modificarea Constituției

Legislativul a dezbătut astăzi modificările propuse de Guvern la articolul 136 din Constituție, ce vizează structura Curții Constituționale, informează NOI.md.


Documentul a trecut de prima lectură, însă în cea de-a doua nu a întrunit numărul necesar de voturi. Pentru ca proiectul să fi adoptat, erau necesare 67 de voturi, pe cînd proiectul a fost susținut de 53 de deputați.


Conform modificărilor propuse, din componența Curții Constituționale urmau să facă parte șapte judecători, comparativ cu șase, cîți sînt în prezent. Doi judecători urmau a fi numiţi de Parlament, doi de Guvern, doi de Consiliul Superior al Magistraturii, iar un judecător de către preşedinte. În prezent, șeful statului nu are acest drept.


O altă modificare se referea la perioada mandatului judecătorilor Curții Constituționale, care urma a fi majorat de 6 ani la 9 ani, fără a putea fi reînnoit.


De asemenea, proiectul prevedea că mandatul judecătorilor Curţii Constituţionale aflaţi în exerciţiul funcţiei la data intrării în vigoare a prezentei legi urma să fie prelungit cu trei ani.


 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load