Programul „Prima Casă”, votat în lectură finală

Programul „Prima Casă”, votat în lectură finală

Plenul Parlamentului a votat, în ședința de astăzi, Programul de stat „Prima casă” în lectură finală, cu votul a 61 de deputați din cei prezenți la ședință.


Programul prevede procurarea apartamentelor și caselor de locuit pe teritoriul Republicii Moldova, în special, pentru familiile tinere, ai căror membri nu au depășit vîrsta de 45 de ani, sînt angajați în cîmpul muncii și au venituri oficiale. Vor putea fi achiziționate locuințe care au fost finalizate și date în exploatare pînă la data depunerii cererii. Prețul acestora nu trebuie să depășească un milion de lei, iar rata inițială achitată de beneficiar va fi de 10% din preț. De asemenea, beneficiarii nu trebuie să dețină în proprietate o locuință sau să aibă credite ipotecare nestinse.


Totodată, programul presupune accesul persoanelor fizice la creditele ipotecare, prin garantarea parțială a acestora de către stat. Garanțiile în numele statului vor fi emise de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).


Creditul va fi acordat de băncile comerciale pe un termen de maximum 25 de ani, în lei moldovenești. Plata lunară achitată de beneficiar nu va depăși 50% din veniturile oficiale salariale nete ale familiei, iar statul va garanta 50% din credit. Beneficiarii nu vor putea înstrăina locuința achiziționată în primii cinci ani de la dobîndire, cu excepția cazului de achitare deplină a datoriei pe credit.


Parlamentul Republicii Moldova a votat, la 1 decembrie curent, Programul de stat „Prima casă”, în prima lectură.  


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load