Cum se manifestă alergia la mucegai: simptome, factori de risc şi tratament

Cum se manifestă alergia la mucegai: simptome, factori de risc şi tratament

Mucegaiurile se dezvoltă în camere umede, vechi şi prost ventilate, în pivniţe în care există multă umezeală, în băi, pe pereţii de exterior umezi şi reci, sub tapet, pe pereţii din spatele dulapurilor, în spatele tablourilor înrămate, sub mochete, în umidificatoare, sisteme de aer condiţionat, ghivecele plantelor, sere şi chiar în frigidere.


De asemenea, se pot înmulţi pe suprafaţa unor alimente, fructe, legume, pîine sau branză. De altfel, enzimele provenite din mucegaiuri sînt adeseori utilizate in industria de prelucrarea a alimentelor. 


“În cazul alergiei la mucegaiuri, alergenii reprezentaţi de sporii acestora, după ce pătrund în organism pe diferite cai, fie prin respiraţie, fie prin contactul cu pielea sau, mai rar, prin consumul unor alimente, vor declanşa rapid  un răspuns de apărare din partea sistemului imunitar. Sporii de mucegai pot acţiona, atît ca alergeni de interior, cît si de exterior, situaţie în care pot declanşa o simptomatologie alergică cu un  profil sezonier, asemănatoare celei declanşate de polenuri’’, precizează medicul alergolog Adriana Nicolae pentru CSID.


Sporii mucegaiurilor de exterior sînt purtaţi prin aer pe distanţe mari, călătorind adesea împreună cu granulele de polen.


“Dimensiunile lor fiind mai mici, au o capacitate mult mai mare de a penetra mai profund în căile respiratorii inferioare. Ei sînt întîlniţi în zonele cu peluze, pajişti, pe sub frunzele căzute ale copacilor, sub resturile de cereale lăsate pe cîmpuri şi acolo unde se folosesc îngrăşăminte naturale pentru fertilizarea culturilor agricole. Se cunosc sute de specii de mucegaiuri, dar cele care se implică în declanşarea unor reacţii alergice sînt:  Aspergillus, Alternaria, Penicillium şi Cladosporium’’, adaugă medicul alergolog.


Simptomele alergiei declanşate de mucegai


Contactul cu sporii mucegaiurilor pot declanşa o multitudine de  simptome:


- strănuturi, mîncărime de nas, secreţii nazale apoase, blocarea nasului cu dificultăţi de respiraţie, scăderea mirosului şi migrene;


mîncărimi de ochi, înroşirea conjunctivelor, lacrimare şi edeme ale pleoapelor;


- tuse, fie productive, ca în bronşită, fie seacă, iritativă, şuierătoare şi cu dificultate acută în respiraţie, ca în criza de astm;


mîncărime şi înroşire a pielii, erupţie de tip urticarie sau dermatită;


- balonare, greaţă, vărsaturi, dureri abdominale şi scaune diareice.


,,Aceste simptome se pot combina, în funcţie de gradul de expunere şi tipul de reacţie alergică implicate. Suspicionarea unei alergii la mucegaiuri se bazează pe reproducerea fidelă a simptomatologiei, în preajma unor surse de mucegaiuri sau într-un anumit sezon al anului’’, mai spune medicul Adriana Nicolae, de la clinica Medicum.


Factorii de risc


Se poate enumera un număr mare de factori care vă pot face să aveti mai multe şanse sa dezvoltati o alergie la mucegai sau să vi se agraveze simptomele unei alergii preexistente.


În primul rînd, este de menţionat istoricul familial de alergii, factorii genetici cîntărind mult în aparitia unei boli atopice. De asemenea, expunerea în  agricultură, la prelucrarea laptelui, exploatarea lemnului recondiţionarea mobilei sau obiectelor de artă vechi, lucrul  în sere, în construcţii, în  vinificaţie şi în industria panificaţiei etc.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load