O navă căuta resturile MH370, dar a descoperit un vechi mister naval al Australiei

O navă căuta resturile MH370, dar a descoperit un vechi mister naval al Australiei

O navă folosită la căutarea rămăşiţelor zborului MH370 a găsit un submarin dispărut acum peste 100 de ani.


Cel mai vechi mister din istoria militară a Australiei a fost rezolvat odată cu descoperirea, lîngă Papua Noua Guinee, a epavei unui submarin dispărut în timpul Primului Război Mondial, au anunţat joi autorităţile, informează AFP.


HMAS AE1, primul dintre cele două submarine de clasa E construite pentru marina regală australiană, a dispărut la 14 septembrie 1914, în apropierea insulei Duke of York, avînd la bord un echipaj format din 35 de persoane de naţionalitate britanică, australiană şi neozeelandeză.


A fost primul submarin pierdut de Aliaţi în timpul Primului Război Mondial, iar dispariţia sa constituie cel mai vechi mister naval din istoria Australiei.


Epava a fost regăsită la o adîncime de peste 300 de metri faţă de zona în care a dispărut de către cea de-a 13 expediţie pornită în căutarea sa, la bordul Fugro Equator, ambarcaţiune folosită de Australia şi în operaţiunea de identificare a rămăşiţelor avionului MH370 al Malaysia Airlines, dispărut în 2014.


″După 103 ani, cel mai vechi mister naval al Australiei şi-a găsit rezolvarea″⁣, a declarat pentru presă ministerul apărării Marise Payne.


″Este una dintre descoperirile cele mai semnificative din istoria maritimă a Australiei. Dispariţia AE1 în 1914 a fost o tragedie pentru întreaga naţiune, aflată atunci la început de drum″⁣.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load