Comisia Europeană: Moldova respectă regimul fără vize cu UE

Comisia Europeană: Moldova respectă regimul fără vize cu UE

Republica Moldova respectă regimul fără vize cu Uniunea Europeană. Ponderea refuzurilor de intrare pentru cetățenii moldoveni și cazurile de ședere ilegală în UE este nesemnificativă.

Acest fapt este specificat în primul raport anual al Comisiei Europene privind Mecanismul de suspendare a regimului de vize, care evaluează de o manieră complexă şi detaliată nivelul de implementare a condiţionalităţilor aferente regimului fără vize cu Uniunea Europeană pentru ţările din Balcanii de Vest şi Parteneriatul Estic, notează NOI.md.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Raportul constată că Republica Moldova continuă să îndeplinească criteriile care au stat la baza liberalizării regimului de vize cu UE, şi include un set de recomandări pentru consolidarea politicilor țării noastre, în special în domeniul prevenirii și combaterii corupției și spălării banilor.

MAEIE apreciază înalt evaluarea Comisiei Europene, care confirmă prin fapte și statistici calificativul de implementare eficientă a regimului fără de vize cu RM atribuit la nivelul politic la Summitul Parteneriatului Estic din 24 noiembrie 2017.   

Totodată, MAEIE reiterează disponibilitatea autorităților naționale de a coopera în continuare cu Comisia Europeană în vederea punerii în aplicare a recomandărilor înaintate, luînd în considerare că acestea, în mare parte, deja se regăsesc şi în Agenda de asociere RM-UE pentru anii 2017-2019.

Călătoriile fără vize au facilitat semnificativ contactele interumane și au contribuit la consolidarea suplimentară a legăturilor de afaceri, sociale și culturale între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Către finele primului an, în spațiul Schengen au călătorit 241.415 cetățeni moldoveni, deținători de pașapoarte biometrice, către finele celui de-al doilea an – 577.058, către finele anului trei – 982.764, iar către 10 decembrie 2017 – 1.328.083.

În același timp, potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), s-au înregistrat doar aproximativ 0,3% cazuri de refuzuri de intrare și 0,5% de cazuri de ședere ilegală. Astfel, cetățenii moldoveni au avut și continuă să aibă o atitudine responsabilă față de această libertate.

Posibilitatea de a călători fără vize este deschisă pentru toți deținătorii de pașapoarte biometrice (2.059.358), inclusiv pentru cei din regiunea transnistreană (144.128).

 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load