Care va fi deficitul bugetar al Moldovei și din ce cont el va fi acoperit

Care va fi deficitul bugetar al Moldovei și din ce cont el va fi acoperit

În perioada anilor 2018-2020 deficitul bugetului de stat al Moldovei va varia între 2,4 la sută și 2,9 la sută din PIB, fiind acoperit, preponderent, anume din contul asistenței externe.


Acest lucru este prevăzut de Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2018-2020)”, relatează NOI.md.


Se preconizează că în 2018 deficitul bugetului de stat va constitui 2,9 la sută din PIB, în 2019 – 2,4 la sută, iar în 2020 – 2,7 la sută din PIB.
Potrivit documentului, necesităţile  de  finanţare  ale  soldului (deficitului)  bugetului  de  stat  vor  fi  acoperite  în  perioada  anilor  2018-2020,  în medie la nivel de 80 ia sută anual din surse externe.


Totodată, partea majoră a  împrumuturilor de stat externe va fi acordată de instituţiile multilaterale. Structura pe creditori a intrărilor de surse de finanţare externă prognozate relevă cei mai importanţi creditori pentru perioada 2018-2020, după cum urmează: Banca Europeană de Investiţii – 30,6 la sută; Grupul Băncii Mondiale – 28,9 la sută; Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 23,3 la sută;  Comisia Europeană – 5,6 la sută; Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei – 5,6 la sută; Fondul Monetar Internaţional – 4,3 la sută; Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă – 1,6 la sută; Guvernul Poloniei – 0,02 la sută.


Se presupune că aproximativ 22,9 la sută din valoarea totală a împrumuturilor publice externe obținute în perioada anilor 2018-2020 vor fi orientate spre sprijinul bugetar, iar 77,1 la sută – spre finanțarea proiectelor investiționale.


Se prevede că ponderea datoriei de stat a Moldovei în PIB urmează să se mențină la nivelul de 40 la sută pînă la finele anului 2020.
Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu (2018-2020)” stabileşte obiectivul fundamental al procesului de management al datoriei de stat, obiectivele specifice, precum şi acţiunile care vor fi întreprinse pentru realizarea obiectivelor. Programul se axează pe descrierea strategiei de finanţare a soldului (deficitului) bugetului de stat şi pe identificarea factorilor de cost şi de risc aferenţi.


Programul stabileşte parametri anuali de risc și de sustenabilitate reieşind din structura istorică şi curentă a portofoliului datoriei de stat, precum și în baza rezultatelor analizei scenariului de bază de finanțare cu ajutorul instrumentului analitic respectiv.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load