Turcii nu vor putea sărbători Anul Nou în Piaţa Taksim din Istanbul

Turcii nu vor putea sărbători Anul Nou în Piaţa Taksim din Istanbul

Forţele de securitate turce au emis o interdicţie privind sărbătorirea Anului Nou în Piaţa Taksim din centrul Istanbulului, invocînd motive de securitate, transmite dpa, preluînd o ştire difuzată miercuri de agenţia Anadolu.

Autorităţile amintesc că, la 1 ianuarie 2017, un atac terorist a avut loc în clubul de noapte Reina, de pe malul Bosforului, cînd au murit 39 de persoane.

Atacatorul, care este în prezent judecat în instanţă, a fost filmat în piaţa Taksim înainte de a comite atentatul într-o zonă din oraş situată mai nord.

Potrivit şefului poliţiei din districtul Beyoglu, Ismail Kilic, autorităţile vor institui măsuri pe străzile care conduc spre Piaţa Taksim.

Aceasta a fost scena unor proteste antiguvernamentale în 2015.

Ulterior, guvernul a interzis marşuri ale muncitorilor de 1 Mai în această piaţă, care are o importanţă simbolică pentru mişcările de stînga din Turcia.

Turcia este o ţară cu populaţie aproape integral musulmană, însă 1 ianuarie este zi de sărbătoare publică. Unele elemente ale sărbătorilor de iarnă occidentale, precum brazi şi decoraţiuni, şi-au făcut loc în spaţii publice în această perioadă a anului, spre nemulţumirea islamiştilor.

Turcia a fost afectată în 2015 şi 2016 de un val de atacuri atribuite organizaţiei jihadiste Statul Islamic şi naţionaliştilor kurzi. Atentatul de la clubul Reina a fost cel mai recent atac terorist major, petrecut într-un context de reprimare a suspecţilor de către forţele de securitate.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load