Ungaria îndeamnă UE să urgenteze discuţiile privind aderarea Muntenegrului

Ungaria îndeamnă UE să urgenteze discuţiile privind aderarea Muntenegrului

Ungaria îndeamnă Uniunea Europeană să urgenteze discuţiile privind aderarea Muntenegrului la Blocul comunitar, a declarat, marţi, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, relatează agenţia MTI.

"Ungaria ar dori ca UE să deschidă cele trei capitole rămase privind discuţiile de aderare şi să le finalizeze în termen de patru ani. Ungaria este un susţinător hotărît şi devotat al integrării Muntenegrului în UE. Securitatea în Balcanii de Vest reprezintă un important interes european de securitate, iar cea mai rapidă modalitate de îndeplinire a acestuia este integrarea europeană. Muntenegru a devenit pe merit un membru al NATO şi merită, de asemenea, să devină membru al UE", a spus Szijjarto, în cadrul unei vizite oficiale la Podgorica.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a mai transmis că "Podgorica este un pilon al stabilităţii în Balcanii de Vest, prin urmare integrarea europeană a ţării va contribui în mod semnificativ la stabilitatea regiunii, care are o influenţă semnificativă asupra securităţii întregului continent european".

Peter Szijjarto s-a întîlnit cu miniştrii muntenegreni ai Afacerilor Externe, Educaţiei, Economiei şi Integrării europene, precum şi cu preşedintele Filip Vujanovic, premierul Dusko Markovic şi preşedintele Parlamentului, Ivan Brajovic.

Deşi Parlamentul European susţine apelul pentru integrarea statelor din Balcanii de Vest în UE, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat recent că discuţiile cu Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia au progresat într-un ritm lent, motiv pentru care extinderea Uniunii nu este posibilă în 2019.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load