X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Premierul Franţei se justifică pentru închirierea unui avion privat de la Tokyo

20 dec. 2017,, 21:30   Externe
2181 0

Prim-ministrul francez Edouard Philippe a răspuns miercuri criticilor care îl acuză de delapidarea banului public, declarînd că îşi asumă 'complet' faptul că a apelat la un zbor privat de 350.000 de euro între Tokyo şi Paris pentru revenirea dintr-o deplasare oficială, transmite AFP.

Philippe a încercat să taie din faşă polemica iscată, explicînd că este 'complicat' şi 'scump' să deplasezi un prim-ministru. 'Înţeleg perfect atît surpriza, cît şi întrebările pe care şi le pun francezii', dar 'îmi asum complet această decizie', a subliniat el la postul de radio RTL.

AFP a aflat marţi seară, dintr-o sursă apropiată dosarului, că serviciile prim-ministrului au închiriat un avion privat pentru 350.000 de euro pentru ca Philippe să poată reveni mai rapid dintr-o vizită în Noua Caledonie şi să evite să termine călătoria într-un avion oficial considerat prea inconfortabil.

În noaptea de 5 spre 6 decembrie, în timpul escalei tehnice la Tokyo a unei aeronave A340 a aviaţiei militare franceze care îi aducea pe premier, mai mulţi miniştri şi alte 60 de persoane în Franţa, Philippe şi o mare parte din pasageri s-au îmbarcat într-un alt avion A340 cu locuri de clasa întîi, închiriat de cancelaria sa.

Acest avion a aterizat la Paris cu două ore înaintea celui al armatei, ajuns aproape fără pasageri.

Informaţia i-a inflamat pe unii membri ai opoziţiei, printre care eurodeputatul şi fostul număr 2 al Frontului Naţional, Florian Philippot, care a calculat că 350.000 de euro echivalează cu aproape 300 de salarii minime şi a criticat o 'tristă şi inadmisibilă realitate'.

În apărarea sa, Edouard Philippe a explicat că trebuia să revină la timp la Paris pentru un consiliu de apărare şi înainte de plecarea preşedintelui Emmanuel Macron în Algeria.

Potrivit cancelariei sale, în absenţa şefului statului, prim-ministrul trebuie să se afle în principiu în ţară, chiar dacă regula suferă numeroase excepţii.

'Dacă l-aţi fi invitat pe Edouard Philippe, aş fi venit cu metroul şi m-ar fi costat 1,90 sau 2 euro. Dar (...) am venit cu patru vehicule, motociclete, 15 persoane, cu un medic şi un transmisionist care mă urmează în permanenţă, pentru că regimul îi cere unui prim-ministru să fie sistematic în măsură să reacţioneze', a mai spus Philippe la radio RTL, recunoscînd că toate acestea costă 'teribil de mult'.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?