Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Washingtonul susține că Beijingul se pregătește de perioada post-Kim Jong-un

20 dec. 2017,, 00:01   Externe
2150 0

Washingtonul afirmă că a discutat cu Beijingul despre ceea ce vor face în cazul prăbuşirii regimului lui Kim Jong-un,un subiect tabu pînă acum între cele două puteri, refuzată în mod tradiţional de China, cu scopul de a menaja Coreea de Nord, scrie digi24.ro.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a dat asigurări săptămîna trecută că şefii de Stat Major ai celor două ţări au evocat această eventualitate într-o întîlnire în prezenţa secretarului Apărării James Mattis.

Această discuţie ar fi avut loc la Washington, la sfîrşitul lui noiembrie.

Dacă o astfel de discuţie a avut într-adevăr loc, ea sugerează o schimbare radicală în politica nord-coreeană a Beijingului, somat de Washington să oprească programul nuclear şi balistic al vecinului său şi aliat în Războiul Coreei (1950-1953).

Între subiectele evocate în această reuniune se află un eventual aflux de refugiaţi nord-coreeni în China, intrarea trupelor americane în ţară sau securizarea arsenalului nuclear al Phenianului.


China a refuzat mult timp să discute cu Statele Unite despre asemenea probleme, întrucît ea „consideră riscurile de instabilitate improbabile pe termen scurt”, notează Bonnie Glaser, un analist de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington.

„Ea se temea că discuţiile vor fi divulgate, că Phenianul ar afla şi că relaţiile sale cu Coreea de Nord s-ar deteriora atît de mult încît ar deveni ostile”.

Ministerul chinez de Externe nu a confirmat rezumatul reuniunii bilaterale prezentat de către Rex Tillerson.

Declaraţiile secretarului de Stat american sînt o stratagemă menită să „exercite presiuni” asupra Phenianului, făcîndu-l să se gîndească la faptul că Beijingul şi Washingtonul sînt dispuse să coopereze, consideră Wang Dong, un expert ăn relaţii chinezo-americane de la Universitatea din Beijing.

Scenariul cel mai probabil este cel în care americanii „şi-au exprimat poziţia în această reuniune şi nu li se poate totuşi închide gura pentru a-i împiedica să vorbească”.

Potrivit lui Rex Tillerson, reprezentanţi americani ar fi dat Chinei o garanţie crucială -şi anume că dacă Statele Unite ar fi „constrînse” să intre în Coreea de Nord, ele nu ar rămîne staţionate pe teritoriul nord-coreean.

„Lucrul cel mai important pentru noi va fi securizarea armelor nucleare” pe care le deţine Phenianul, a dat el asigurări. ”Am discutat cu chinezii despre mijloacele de a o face”.

„Noi i-am asigurat totodată pe chinezi (...) că ne vom replia (apoi) la sud de paralela 38”, a dat el asigurări, referindu-se la linia de demarcaţie dintre cele două Corei.

Aceasta este o poziţie care oferă asigurări Chinei, care consideră Coreea de Nord drept un stat-tampon. Fără ea, cei 28.500 de militari americani prezenţi în Coreea de Sud s-ar afla la poarta sa.

Rex Tillerson dă totodată asigurări că China „ia deja măsuri pregătitoare” pentru a face faţă unui eventual aflux de refugiaţi nord-coreeni.

Această informaţie nu a fost confirmată de Beijing.

Însă, potrivit unui document al operatorului public de telecomunicaţii China Mobile, care a circulat recent pe reţele de sicializare, amplasamente au fost selectate în regiunile de frontieră în vederea primirii unor eventuali refugiaţi.

Beijingul nu a luat niciodată în calcul - în mod oficial - vreun război sau o prăbuşire a regimului de la Phenian. Însă presa chineză evocă tot mai mult această eventualitate.

„China va face tot ceea ce va putea să încurajeze negocieri, însă elaborează de asemenea planuri pentru ceea ce e mai rău”, sublinia săptămîna trecută, într-un editorial, The Global Times, un ziar cunoscut ca apropiat puterii chineze.

„China trebuie să se pregătească psihologic în vederea unui eventual război cu Coreea”, nota luni un fost ofiţer de rang înalt în acelaşi cotidian.

Aceste remarci arată „că atitudinea Guvernului în materie de politică nord-coreeană s-a flexibilizat”, apreciază Deng Yuwen, un fostul conducător al revistei Şcolii Centrale a Partidului Comunist Chinez, care a fost nevoit să plece din funcţie în 2013, după ce a îndemnat într-un articol la întreruperea relaţiilor cu Phenianul.

În opinia sa, este imposibil ca chinezii şi americanii să discute în mod direct de eventualitatea unei schimbări de regim în Coreea de Nord. Acest lucru ar înfuria Phenianul.

Însă susceptibilitatea nord-coreeană nu a împiedicat un ziar chinez dintr-o regiune situată în apropiere de frontieră să publice, la începutul lunii, o pagină dublă cu sfaturi în cazul unei catastrofe nucleare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?