Moldova și Turcia vor extinde comerțul bilateral

Moldova și Turcia vor extinde comerțul bilateral

Moldova și Turcia intenționează să sporească volumul comerțului bilateral la peste 1 miliard de dolari și să pună în aplicare noi proiecte comune într-o serie de domenii.


Declarații în acest sens au făcut astăzi, în cadrul Comisiei interguvernamentale moldo-turce de colaborare economică, copreședinții acesteia, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, și viceprim-ministrul Republicii Turcia, Hakan Çavuşoğlu, relatează NOI.md.


Potrivit unui comunicat al Ministerului și Infrastructurii, oficialii au remarcat că relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Turcia pe parcursul ultimilor ani, în special după intrarea în vigoare, la 1 noiembrie 2016, a Acordului de Comerț Liber, sînt în ascensiune, dar există un potențial nevalorificat, care poate aduce beneficii semnificative pentru ambele state, contribui la creșterea volumului schimburilor comerciale de peste un miliard de USD.


Octavian Calmîc a accentuat că autoritățile de la Chișinău apreciază drept excelente relațiile dintre Republica Moldova și Turcia, reiterînd interesul țării noastre pentru cooperare cu autoritățile de la Ankara în diverse domenii.


„Discuțiile de substanță purtate în cadrul întîlnirilor din perioada recentă au contribuit în modul cel mai direct la crearea condițiilor optime pentru extinderea cooperării bilaterale în diverse domenii. Un pas important în dezvoltarea acestor relații îl va constitui deschiderea unei reprezentanțe economice pe lîngă Ambasada Republicii Moldova în Turcia, cu sediul la Istanbul, care va deveni un centru de sincronizare pentru mediul de afaceri din ambele state”, a specificat ministrul Economiei și Infrastructurii, concretizînd că, în luna februarie 2018, la Istanbul, va fi organizat un forum de afaceri cu participarea companiilor din Moldova și Turcia.


Analizînd rezultatele celei de-a IX-a ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-turce de colaborare economică, Octavian Calmîc a menționat că experții ambelor părți au reliefat domeniile principale de colaborare bilaterală dintre Moldova și Turcia, în special comercial-economic, investițional, protecția consumătorilor, industrial, dezvoltarea IMM-urilor, energetic, transport, planificarea urbană și teritorială, agricol și protecția mediului, asistența tehnică. „Subliniem disponibilitatea ambelor guverne de a extinde Acordul de comerț liber existent, cu o componentă nouă ce se referă la comerțul cu servicii. Prin urmare, a fost creat un grup de experți pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate pe marginea examinării oportunității de negociere a unui acord de comerț liber pe servicii, care urmează a fi prezentat pînă la finele lunii ianuarie 2018”, a spus Octavian Calmîc.


Ministrul Economiei și Infrastructurii a apreciat asistența financiară şi tehnică a Turciei acordată Republicii Moldova prin intermediul Agenției Turce pentru Cooperare şi Coordonare (TIKA), care, într-o perioadă de 25 de ani, a realizat peste 350 de proiecte bilaterale şi regionale prin care a asigurat oficial ajutorul pentru dezvoltarea Moldovei în mărime de 33 de milioane USD, inclusiv în ocrotirea sănătății, educație, mediului, la implementarea mai multor proiecte de asistență în Uta Găgăuzia etc.


La rîndul său, viceprim-ministrul Hakan Çavuşoğlu a subliniat că, în relațiile cu Republica Moldova, Turcia este interesată în implementarea unor noi acorduri și programe, care vor permite extinderea relațiilor bilaterale în toate domeniile, în special infrastructură, transporturi, economie, educație etc.


„În cadrul Comisiei am reușit să identificăm nu doar problemele existente în relațiile noastre, dar și să găsim soluții pentru depășirea acestora, stabilim noi oportunități de inițiere și implementare a proiectelor investiționale”, a specificat oficialul turc.


În primele 10 luni ale anului curent, volumul schimburilor comerciale al Moldovei cu Turcia a înregistrat circa 323 USD. În perioada respectivă, exporturile moldovenești în Turcia au crescut de 1,6 ori, pînă la 76,7 milioane de dolari, în timp ce importurile din Turcia au crescut cu 10,8%, pînă la 246,3 milioane de dolari.


La momentul actual, în Republica Moldova activează 1251 de întreprinderi cu capital turcesc, investițiile în capitalul social însumînd 384 de milioane de lei (aproximativ 22,3 mil. USD). Turcia s-a clasat pe locul 3 în topul de întreprinderi cu o pondere de 11% și locul 11 după investițiile în capitalul social cu ponderea de 3%.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load